Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -« Η αναγκαιότητα πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων για ένα βιώσιμο μέλλον»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

     ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 13.09.2013 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η προγραμματισμένη ημερίδα με θέμα :
« Η αναγκαιότητα πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων για ένα βιώσιμο μέλλον»
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Γεωπόνων Ροδόπης , την ΠΑΜΘ , το ΓΕΩΤΕΕ παρ. ΘΡΑΚΗΣ ,τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και την ΕΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλέον των 100 συνέδρων από όλες τις Ενότητες της ΠΑΜΘ
Οι ομιλητές ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους με πληρότητα και πάθος κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων μέχρι τέλους των εργασιών
Βασικός μας στόχος ήταν να προσφέρουμε τεκμηριωμένη ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο συγκεκριμένο θέμα και να προκαλέσουμε ένα γόνιμο προβληματισμό που ευελπιστούμε να δώσει ώθηση στις επιθυμητές εξελίξεις.
Είναι ένα σημαντικό βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι , που όσο μακρύ και αν είναι πρέπει να γίνει και να είναι συνειδητή μας επιλογή .
Σίγουρα δεν είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία , είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης , μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής μας , να αξιοποιήσουμε  με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε βιώσιμες προοπτικές όσο και αν αυτό είναι δύσκολο στη σημερινή οικονομική συγκυρία
Με οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε , μπορούμε να ξεκολλήσουμε από το «δεν γίνεται» .                                                                           
Η συνεισφορά των εισηγητών με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους  θα είναι  για μας πολύτιμη βοήθεια για τα επόμενα βήματα αυτής της δύσκολης προσπάθειας .

 Κύρια σημεία των εισηγήσεων


Ο κ. Δανέλλης (Ευρωβουλευτής)  προσέγγισε το θέμα του από πολιτικής πλευράς  τονίζοντας ότι  η δανεική ευημερία τελείωσε και είναι πλέον αδήριτη ανάγκη σωστής αξιοποίησης των κοινοτικών και παραγωγικών πόρων , υγιούς συλλογικής δράσης που σε συνδυασμό με την πιστοποίηση θα συμβάλλει θετικά στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων μας και στην ευκολότερη διείσδυση  στις διεθνείς αγορές .
Τόνισε την ανάγκη να απαγκιστρωθούμε από την ιδέα μιας ελληνικής γεωργίας που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς απαλλαγές ,αποζημιώσεις ,ελαφρύνσεις και πλουσιοπάροχες ενισχύσεις από την ΕΕ ,να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια γεωργία που να συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα.
Να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη  αποδοτικότητα των δυνατοτήτων μας
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον ανταγωνισμό αλλά να προσπαθήσουμε οργανωμένα με αυξημένη  διαπραγματευτική δυνατότητα και με συστηματικές και στοχευμένες ενέργειες να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων , να αναδείξουμε ,να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τα δικά μας προϊόντα στη βάση υγιούς επιχειρηματικότητας .

Ο κ. Μαυρομάτης ( Επίκουρος καθηγητής Γενετικής Βελτίωσης φυτών-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ) με την εισήγησή του ανέδειξε πως μπορεί η σωστή  αξιοποίηση των παραδοσιακών μας ποικιλιών να αποτελέσει μέσο ανάδειξης της ταυτότητας και συγχρόνως σημαντική πηγή ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών .
Οι τοπικές ποικιλίες χαρακτηρίζονται από  προσαρμοστικότητα  στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, φέρουν ιδιαίτερα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και εμφανίζονται ως κατάλληλες για γεωργία χαμηλών εισροών ενώ λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους  μπορούν να αξιοποιηθούν ως προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και αναγνωρισμένη ταυτότητα (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Η εφαρμογή βελτιωτικών προγραμμάτων με ήπιες παρεμβάσεις που βασίζονται στη μαζική επιλογή και τη διάκριση οικοτύπων μπορεί να αυξήσει το δυναμικό των παραδοσιακών ποικιλιών ακόμη περισσότερο, όπως ηδη έχει γίνει με πολλές τοπικές ποικιλίες οσπρίων, τομάτας και σιτηρών, τα οποία και αξιοποιούνται παραγωγικά από τις τοπικές κοινωνίες της Περιοχής των Πρεσπών, της Σαντορίνης, του Φεναιού, της Εγκλουβής Λευκάδος κ.α

Ο κ. Λ. Ζαρκάδας, Δρ. Γεωπόνος (Προϊστάμενος Δ/νσης Πιστοποίησης & Προδιαγραφών   Γενικής Δ/νσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων  ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»  ) αναφέρθηκε στα σχήματα πιστοποιημένης ποιότητας (ανάλυση των σημάτων ποιότητας).
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αξιολόγηση, έγκριση και επίβλεψη Ιδιωτικών Φορέων που δραστηριοποιούνται στην πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα Ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO και προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας με ιδιαίτερη αναφορά στις απαιτήσεις και στη διαδικασία πιστοποίησης.
Επιπλέον αναφέρθηκε στη διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στις απαιτήσεις και τη διαδικασία για τη σύνταξη φακέλου αναγνώρισης, καθώς και στα προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών ενώ έγινε ειδική μνεία για τον έλεγχο της εμπορίας των προϊόντων στην αγορά όσον αφορά την τήρηση των προδιαγραφών και την  επισήμανση αυτών,

Ο κ. Βάγιας (Διευθυντής  Ανάπτυξης Εργασιών Γενικής Δ/νσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» ) αναφέρθηκε στην ανάπτυξη Σχημάτων Ποιότητας και τις Προοπτικές τους για την Περιφέρειάς μας .                                                                                      Ανέπτυξε τους στόχους που πρέπει να έχει ένα  αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα Ποιότητας στον αγροτικό τομέα ( η προστασία του καταναλωτή , η προστασία του περιβάλλοντος, η εξασφάλιση  ανταγωνιστικής και βιώσιμης γεωργίας και η  στήριξη της περιφερειακής  ανάπτυξης και απασχόλησης
Επίσης αναφέρθηκε και σε προϊόντα της περιφέρειας που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε μεσω πιστοποιήσεων :σπαράγγι, πατάτες, κηπευτικά, κεράσια (AGRO2,ΒΙΟ)- σκόρδα, πεπόνι, κεράσια (AGRO2,ΒΙΟ,ΠΟΠ-ΠΓΕ)- καπνός ,βαμβάκι (AGRO2) - κρέας κατσικάκι-τυροκομικά Προϊόντα(ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΒΙΟ)- κουραμπιές ,καβουρμάς, σουτζούκ-λουκούμι ,καριόκα (ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ) - αλιεύματα (AGRO 4)

Αξίζει να επισημάνουμε ότι και οι δύο εισηγητές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου κ. Χαρουτουνιάν  , μας διαβεβαίωσαν ότι ο Οργανισμός -παρότι ο ρόλος του είναι ελεγκτικός και εποπτικός - προσφέρεται να βοηθήσει συμβουλευτικά όσους ενδιαφέρονται ουσιαστικά και να τους καθοδηγήσει σε πρακτικά βιώσιμα σχήματα .

Ο κ. Αραμπατζής (Γεωπόνος Επιστήμων Τροφίμων MSc  Διασφάλιση Ποιότητας )          
αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας για την ποιοτική κατοχύρωση και ανάδειξη του τοπικού ελαιολάδου ως προϊόντος Π.Γ.Ε. 
Η προσπάθεια στηρίζεται στην Μαρωνείτικη Ελιά, μια ποικιλία που εδραιώθηκε στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων και αντιπροσωπεύει το σύνολο του ελαιοκομικού κεφαλαίου της , στο ότι  καλλιεργείται αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης ζώνης και στο ότι το ελαιόλαδο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ διαθέτει ιδιαίτερα και διαφορετικά  φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά , άξια προστασίας .

Ο  κ. Γκολφινόπουλος (Δρ. Χημικός Μηχανικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων )   αναφέρθηκε   στο σήματα ποιότητας και τα συστήματα διαχείρισης σαν εργαλεία marketing των αγροτικών προϊόντων .
Είναι γεγονός ότι  η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου εντείνει τον ανταγωνισμό των αγροτικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικές όσο και στις διεθνείς αγορές , γεγονός που συνεπάγεται τη συνεχή αύξηση των απαιτήσεων σε θέματα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
Η σημασία της ποιότητας των προϊόντων αυξάνεται συνεχώς , η σημερινή εποχή είναι πολύ πιο απαιτητική από ότι τα παλαιότερα χρόνια με αποτέλεσμα το σωστό μάρκετινγκ να αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για κάθε αγροτική εκμετάλλευση-επιχείρηση .

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε οτι ο στόχος της ημερίδας επιτεύχθηκε δεδομένου ότι , από τις εισηγήσεις ,την συζήτηση  και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν  , αναδείχθηκε ότι :                     τα σήματα ποιότητας σε συνδυασμό με  τα πιστοποιητικά συστημάτων διαχείρισης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των αγορών, καθώς μπορούν να ανοίξουν δρόμους καλύτερης προβολής , βοηθούν να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ιδιαίτερο και διαφορετικό του τόπου μας , προσφέρουν αναγνωρισιμότητα , ευκολία στην διάθεση των προϊόντων και  υψηλές πωλήσεις .  
Έτσι η πιστοποίηση και το σωστό marketing μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης ,που σήμερα γίνεται δύσκολα παρότι στην πλειονότητά τους είναι υψηλής ποιότητας .

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι στο Μουσείο της Θάσου αναγράφεται σε μαρμάρινη επιγραφή :
«…ως δ΄ αν εμ πίθοις οίνον πρίηται την ωνήν κυρίην είναι , αν τος πίθος σημήνηται»
«…για όποιον αγοράζει κρασί σε πιθάρια ,η αγορά είναι έγκυρη εάν τα πιθάρια έχουν σημανθεί»
Νόμος για την πιστοποίηση οίνου στην αρχαία Ελλάδα το 425 π.Χ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου