Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

5ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2013



    
       Η  βαμβακοκαλλιέργεια στο Νομό  Ροδόπης, είναι  στο στάδιο της πλήρους καρπόδεσης και ανοίγματος των πρώτων καρυδιών.  Οι τελευταίες θερμοκρασίες που επικράτησαν βοήθησαν την ωρίμανση και την έναρξη ανοίγματος των καρυδιών και γενικά την πρωιμιση της παραγωγής.
Με τις επισκέψεις που πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας στις βαμβακοφυτείες και την παρακολούθηση των φερομονικών παγίδων(πράσινου-ρόδινου), δεν διαπιστώνονται ανησυχητικοί πληθυσμοί ζωντανών προνυμφών πράσινου-ρόδινου σκουληκιού.
Οι συλλήψεις ακμαίων ρόδινου στις φερομονικές παγίδες είναι πιο αυξημένες σε σχέση με αυτές του πράσινου.
Η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης πιστεύει ότι το θέμα της φυτοπροστασίας και των εχθρών του βαμβακιού έχει λήξει για φέτος.  Θα πρέπει να προσέχουν  κάποιοι παραγωγοί που έχουν όψιμες τρυφερές φυτείες και έχουν προηγηθεί άκαιροι προληπτικοί εντομολογικοί ψεκασμοί.

  ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ
Η  αποφύλλωση βαμβακιού  βοηθάει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και επιτυγχάνει καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένο από ξένες ύλες.
Οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα επιλογής με την χρησιμοποίηση ωριμαντικών ή αποφυλλωτικών ή τον συνδυασμό και των δύο μαζί.  Στις όψιμες φυτείες είναι προτιμότερο να  χρησιμοποιούν τα ωριμαντικά όταν το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών είναι 20-40% τα οποία λειτουργούν και ως αποφυλλωτικά καθώς υποκινούν την πτώση των φύλλων αλλά βοηθούν και την ωρίμανση –άνοιγμα καρυδιών, γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνουν αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς για την επιτάχυνση της ωρίμανσης.
     Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15ο -18ο για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια.
    Τα αποφυλλωτικά πρέπει να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καρυδιών.  Πρόωρη αποφύλλωση  έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του βαμβακιού δημιουργώντας μισοανοιγμένα καρύδια και καραμελοποίηση αυτών.
     Σε κάθε  περίπτωση, ο παραγωγός  θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος που θα εφαρμόσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου