Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

5ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2012



Όπως είναι γνωστό η τελευταία γενεά του πράσινου σκουληκιού του βαμβακιού διαχειμάζει σαν νύμφη (πούπα) στο έδαφος σε βάθος 5 έως 10 εκατοστά. Ο πληθυσμός που θα διαχειμάσει επιτυχώς θα ξεκινήσει τις προσβολές της επόμενης χρονιάς συνεπώς όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο.
Για το σκοπό αυτό μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού πρέπει να ακολουθήσει στελεχοκοπή και φθινοπωρινό όργωμα  του εδάφους με υνιοφόρο αλέτρι (που κάνει αναστροφή του εδάφους) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών.
Με τον τρόπο αυτό πολλές νύμφες στο έδαφος σκοτώνονται άμεσα ενώ άλλες παραχώνονται βαθιά και δεν μπορούν να βγουν στην επιφάνεια ενώ παράλληλα εκτίθενται σε αντίξοες συνθήκες (κρύο, πλημμύρες κλπ) και τελικά εξοντώνονται.
Τέλος σημειώνεται ότι:
1.      Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού.
2.      Αυτή η εργασία είναι απαραίτητο να γίνει σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού.




Ε.Π.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης




ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΓΔΥ-24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ



Η ΠΕΓΔΥ καλεί τους Γεωπόνους - μέλη της να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά, ξανά στον αγώνα και στην απεργία των συνδικάτων την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012.
Οι τριτοκοσμικές απαιτήσεις της ΤΡΟΙΚΑ, οι οποίες ισοπεδώνουν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό σχέδιο «2020» και αφορούν ρυθμίσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος παρά μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου.
Η προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων, να ικανοποιήσουν με νομοθετικές παρεμβάσεις τους πιο ακραίους εργοδοτικούς παραλογισμούς, με μέτρα τα οποία όχι μονό δεν παράγουν θετικά αποτελέσματα για τους 1,5 εκατομμύρια ανέργους συνανθρώπους μας, αλλά επιτείνουν την ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία, δείχνει την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ διεξόδου της χώρας από την κρίση, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι πρόκειται για απαιτήσεις τιμωρητικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα.
ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ!!! ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΘΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΝΑ ΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ στους πολίτες που προσπαθούν να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ σε συνθήκες πολέμου!!!
Όλοι στην Συγκέντρωση των Συνδικάτων

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 11.00 π.μ. στο ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ



Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        



ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΑΧΙΛΑΣ


Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Βοηθήστε μας ν' αγαπήσουμε το σκύλο σας...,

Mαζέψτε τις ακαθαρσίες του!
 Θα πρέπει κάποτε οι κάτοχοι σκυλιών να ευαισθητοποιηθούν και να σκεφτούν αν θα τους άρεσε να πατήσουν τα σκατά του σκύλου τους, αν θα τους άρεσε να πάνε το παιδάκι τους σε μια παιδική χαρά που βρωμοκοπάει, ή ν’ αφήσουν το παιδί τους να παίξει σ’ ένα χώρο όπου θα μπορούσε κι αυτό να τα πατήσει ή ακόμα χειρότερα, να τα πιάσει.

Δεν είναι τραγικό να έχουν μαζί τους ένα φτυαράκι με μια σακούλα ή έστω χαρτί κουζίνας, για να τα μαζεύουν… Πρέπει κάποτε να μάθουμε να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, τους γείτονές μας, τους άλλους ανθρώπους.

Αναγνώστης

ΥΠΑΑΤ-Απαραίτητες μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις στα βαμβακοχώραφα για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού

Α. Είναι ευρέως γνωστό ότι το πράσινο σκουλήκι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χώρας μας έχει ετησίως τρεις έως τέσσερις γενεές. Τα ενήλικα έντομα (νυχτόβιες πεταλούδες) αποθέτουν τα αυγά τους επί των βαμβακόφυτων (περίπου 1000 αυγά) τα οποία εκκολάπτονται σε προνύμφες (σκουλήκια). Τα σκουλήκια αναπτύσσονται επί των βαμβακόφυτων τρώγοντας τους φυτικούς ιστούς τους (χτένια, άνθη και καρπούς). Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, όσα από αυτά επέζησαν από τα ωφέλημα έντομα, τον κανιβαλισμό, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που τυχόν χρησιμοποιήθηκαν στην καλλιέργεια κτλ, πέφτουν στο έδαφος όπου ανοίγουν πεταλοειδείς στοές με δύο οπές εξόδου στη επιφάνεια του εδάφους στο βαθύτερο σημείο των οποίων (5 έως 10 εκατοστά) νυμφώνονται. Από αυτές τις νύμφες προκύπτουν τα ενήλικα έντομα (πεταλούδες) της επόμενης γενεάς ο κύκλος της οποίας θα επαναληφθεί ακριβώς όπως παραπάνω. Η διαχείμαση του εντόμου γίνεται στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους, όπως παραπάνω, οι οποίες νύμφες προέκυψαν από τις προνύμφες (σκουλήκια) της τελευταίας γενεάς (Σεπτεμβρίου) του εντόμου. Κατά συμπέρασμα, η πρώτη γενεά (πεταλούδες) της νέας καλλιεργητικής περιόδου προκύπτουν από τις νύμφες που επιτυχώς διαχείμασαν εντός του εδάφους των βαμβακοκαλλιεργειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η πρώτη γενεά (πεταλούδες) εξέρχονται από το έδαφος από το τέλος Φεβρουαρίου για τις ζεστές περιοχές έως τέλος Απριλίου για τις πιο κρύες περιοχές της Χώρας.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται απόλυτα από τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς, δηλαδή από τον αριθμό των πεταλούδων που διαχείμασαν επιτυχώς και εξήλθαν από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα του ελέγχου του εντόμου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο θα προβεί για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών.

Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμάζοντων εντόμων.
Για την επίτευξη του παραπάνω απαιτείται άρωση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) μετά τη στελεχοκοπή σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:
1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.
2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.
3. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες (πχ υδατικός κορεσμός του εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού).
4. Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 έως 25 εκατοστά με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
5. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.
Ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας τουλάχιστον ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ιδίου του καλλιεργητή και των περιοίκων.
Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι αποτελεί α) το μοναδικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και β) ένα ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα καθόσον διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Β. Κατ’ αντιστοιχία η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της «εν διαπαύση προνύμφης» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους.
Για το λόγο αυτό η στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια άρωση ενσωμάτωσης όπως παραπάνω είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού.
Παρακαλούνται οι ΔΑΟΚ των ΠΕ να λάβουν υπόψη τα παραπάνω για την έγκαιρη έκδοση δελτίου γεωργικών προειδοποιήσεων, οι ΔΑΟ των Περιφερειών να προωθήσουν και επιβλέψουν την υλοποίηση του παρόντος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, οι Δήμοι να ενημερώσουν ευρέως τους βαμβακοκαλλιεργητές δημότες τους για τις απαραίτητες όπως παραπάνω μετασυλλεκτικές επεμβάσεις που πρέπει να προβούν.

Πρόστιμα για διακίνηση και χρήση μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Διοικητικές κυρώσεις σε 30 εμπόρους και παραγωγούς, ύψους 114.000 ευρώ, υπέγραψε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για παράνομη εισαγωγή, κατοχή, διακίνηση, χρήση και εμπορία μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, το γεγονός αυτό προέκυψε μετά από ελέγχους των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την επικράτεια και σχετικές εισηγήσεις της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου.
Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Σήμερα αποδεικνύουμε στην πράξη με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε και θα πατάξουμε την παράνομη διακίνηση και χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για τη δημόσια υγεία, την υγεία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και το περιβάλλον. Και θα είμαστε και στο μέλλον αμείλικτοι σε κάθε προσπάθεια λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων. Το απόστημα αυτό θα σπάσει».

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ


Τα παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας  σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής κα προστασίας του περιβάλλοντος, θέτουν υπ’όψιν σας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην φετινή διαδικασία παραγωγής βαμβακιού από το «πράσινο σκουλήκι».
            Το πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera) είναι ένα νυκτόβιο λεπιδόπτερο σαν ακμαίο (πεταλούδα), που μπορεί να μεταναστεύσει σε αρκετές περιπτώσεις, και αν το διευκολύνουν τα αέρια ρεύματα, σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στις Ελληνικές συνθήκες παρουσιάζονται 3-4 γενιές του εντόμου, που στο στάδιο της προνύμφης (κάμπια, «σκουλήκι») προκαλεί οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς κυρίως βαμβακιού αλλά και άλλων καλλιεργειών. Οι «δροσερές» και «σκιερές» συνθήκες που υπάρχουν στις αναπτυγμένες, αρδευόμενες βαμβακοφυτείες  σε σχέση  με τις  φετινές, παρατεταμένα ξηροθερμικές και άνομβρες συνθήκες των υπόλοιπων εκτάσεων, οδήγησαν σε έκρηξη του πληθυσμού τους στα βαμβακοχώραφα όλης της Ελλάδας.  Η πρώτη γενιά δεν έδωσε σημαντικές οικονομικές ζημιές και δεν απασχόλησε τους βαμβακοπαραγωγούς. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά όμως, με εντοπισμένους μεγάλους πληθυσμούς στα βαμβακοχώραφα, προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές ζημιές .
 Οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα, που έγιναν από τους αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  μετά από εισηγήσεις γεωπόνων  αλλά και την οδηγία των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των πληθυσμών αλλά όταν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής είχε ήδη πάθει ζημιά.
Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤΕΕ, για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, κυμαίνονται σε ένα εύρος από 20-70% και ποικίλει  ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποίησε ο κάθε παραγωγός για την καταπολέμηση, αλλά και το στάδιο ανάπτυξης των βαμβακοφυτειών.  Στις μη αρδευόμενες (ξηρικές) εκτάσεις με βαμβάκι παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά ζημιών. Το γεγονός της  ποσοτικής μείωσης της σοδειάς προβληματίζει τους παραγωγούς ,που καλούνται να πιάσουν κάποιο κατώφλι (πλαφόν) παραγωγής , ώστε να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βάμβακος.
Ακολουθώντας την πεπατημένη της προπέρσινης χρονιάς για την περιοχή μας, που υπήρχε πάλι εκτεταμένη προσβολή από «πράσινο σκουλήκι» , θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει εκτίμηση της μέσης ζημιάς ανά περιοχή (τουλάχιστον ανά δήμο) και να σταλούν οι εκτιμήσεις του στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθούν ανάλογα τα κατώφλια (πλαφόν) παραγωγής.
                Μετά την επανειλημμένη εμφάνιση (πρόπερσι και φέτος) και πρόκληση ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεμφανίζεται όλο και πιο συχνά και ίσως αποκτήσει  «αντοχές» σε εντομοκτόνα.
H πρόταση των Παραρτημάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ είναι να μπουν οι βαμβακοπαραγωγοί σε μια διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης του «εχθρού», στην οποία θα λαμβάνεται υπ’ όψη και η εναλλαγή δραστικών ουσιών των σκευασμάτων καταπολέμησης.
                Τα Παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ με το σύνολο των Γεωπόνων μελών τους , είναι διατεθειμένα να συμβάλουν αποφασιστικά στην κατάρτιση ενός προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την αντιμετώπιση του «πράσινου σκουληκιού» όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 10/9/2012 στην Αλεξανδρούπολη.

            Για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Θράκης                                Για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Ανατ.Μακεδονίας



                     Δελησταμάτης Βασίλειος                                                       Μυστακίδης Ζαφείρης



Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

« Η καλλιέργεια του δίκοκκου σταριού »



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 
Από το  Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής ανακοινώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα :

« Η καλλιέργεια του δίκοκκου σταριού »

       Στόχος της προσπάθειας είναι να ζωντανέψει το ενδιαφέρον για την σταδιακή  επαναφορά της καλλιέργειας του δίκοκκου σιταριού  και συγχρόνως να συμβάλουμε στην επανόρθωση του τροφικού μας πολιτισμού, μια που τα γεωργικά μας προϊόντα είναι η βάση του .
       Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα σιτηρό με μεγάλη προϊστορία στον ελλαδικό χώρο , ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρο γεωργία , δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφαρμάκα ,είναι άριστη τροφή και  η μεταποίησή του μας δίνει υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντα.
Παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης σπόρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ,  προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη και η καλλιέργειά του είναι εφικτή ακόμα και σε πετρώδη εδάφη, μέχρι 1.500 μέτρα υψόμετρο.
Η εφαρμογή χημικής λίπανσης όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να δημιουργήσει  πρόβλημα πλαγιάσματος. Αντί αυτής, οι ανάγκες σε άζωτο μπορούν να καλυφθούν είτε με την χρήση ζωικής κοπριάς, είτε με  χλωρά λίπανση με κάποιο ψυχανθές.  
Η ζιζανιοκτονία μπορεί να αποφευχθεί , διότι το έντονο  αδέλφωμα και το ύψος του φυτού, το κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι στα ζιζάνια, τα οποία περιορίζει από μόνο του.
Έχει παχύ και σκληρό καλάμι που το κάνει ανθεκτικό στο πλάγιασμα.
Όπως έδειξε η πράξη , η ανάγκη για φυτοπροστασία είναι περιορισμένη, διότι το είδος αυτό είναι ανθεκτικό στις συνήθεις ασθένειες των σύγχρονων σιταριών.
Το δίκοκκο σιτάρι αποθηκεύεται ευκολότερα και ασφαλέστερα γιατί έχει  επενδεδυμένους καρπούς που δεν μπορούν εύκολα  μύκητες και  έντομα να προσβάλουν .
Από διατροφικής άποψης, το δίκοκκο σιτάρι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα άλλα είδη σιταριού και λιγότερη γλουτένη. Λόγω της αναγκαστικής ύπαρξης των περιβλημάτων στο αλεύρι (ολικής αλέσεως), αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα (λυσίνη), ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη), περισσότερο εύπεπτες πρωτεΐνες (αλβουμίνες,
σφαιρίνες) και ανόργανα στοιχεία (μαγνήσιο).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί
την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012  ώρα 18.00
στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής  
με ομιλητές τους κ.κ : Αντώνη Κουτσούμπα και Φραγκιαδάκη Μιχάλη

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2531082019- 25310 22121 και 6974336775