Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

5ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2012



Όπως είναι γνωστό η τελευταία γενεά του πράσινου σκουληκιού του βαμβακιού διαχειμάζει σαν νύμφη (πούπα) στο έδαφος σε βάθος 5 έως 10 εκατοστά. Ο πληθυσμός που θα διαχειμάσει επιτυχώς θα ξεκινήσει τις προσβολές της επόμενης χρονιάς συνεπώς όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο.
Για το σκοπό αυτό μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού πρέπει να ακολουθήσει στελεχοκοπή και φθινοπωρινό όργωμα  του εδάφους με υνιοφόρο αλέτρι (που κάνει αναστροφή του εδάφους) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών.
Με τον τρόπο αυτό πολλές νύμφες στο έδαφος σκοτώνονται άμεσα ενώ άλλες παραχώνονται βαθιά και δεν μπορούν να βγουν στην επιφάνεια ενώ παράλληλα εκτίθενται σε αντίξοες συνθήκες (κρύο, πλημμύρες κλπ) και τελικά εξοντώνονται.
Τέλος σημειώνεται ότι:
1.      Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού.
2.      Αυτή η εργασία είναι απαραίτητο να γίνει σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού.




Ε.Π.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης




ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου