Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

« Η καλλιέργεια του δίκοκκου σταριού »



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 
Από το  Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής ανακοινώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα :

« Η καλλιέργεια του δίκοκκου σταριού »

       Στόχος της προσπάθειας είναι να ζωντανέψει το ενδιαφέρον για την σταδιακή  επαναφορά της καλλιέργειας του δίκοκκου σιταριού  και συγχρόνως να συμβάλουμε στην επανόρθωση του τροφικού μας πολιτισμού, μια που τα γεωργικά μας προϊόντα είναι η βάση του .
       Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα σιτηρό με μεγάλη προϊστορία στον ελλαδικό χώρο , ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρο γεωργία , δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφαρμάκα ,είναι άριστη τροφή και  η μεταποίησή του μας δίνει υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντα.
Παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης σπόρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ,  προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη και η καλλιέργειά του είναι εφικτή ακόμα και σε πετρώδη εδάφη, μέχρι 1.500 μέτρα υψόμετρο.
Η εφαρμογή χημικής λίπανσης όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να δημιουργήσει  πρόβλημα πλαγιάσματος. Αντί αυτής, οι ανάγκες σε άζωτο μπορούν να καλυφθούν είτε με την χρήση ζωικής κοπριάς, είτε με  χλωρά λίπανση με κάποιο ψυχανθές.  
Η ζιζανιοκτονία μπορεί να αποφευχθεί , διότι το έντονο  αδέλφωμα και το ύψος του φυτού, το κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι στα ζιζάνια, τα οποία περιορίζει από μόνο του.
Έχει παχύ και σκληρό καλάμι που το κάνει ανθεκτικό στο πλάγιασμα.
Όπως έδειξε η πράξη , η ανάγκη για φυτοπροστασία είναι περιορισμένη, διότι το είδος αυτό είναι ανθεκτικό στις συνήθεις ασθένειες των σύγχρονων σιταριών.
Το δίκοκκο σιτάρι αποθηκεύεται ευκολότερα και ασφαλέστερα γιατί έχει  επενδεδυμένους καρπούς που δεν μπορούν εύκολα  μύκητες και  έντομα να προσβάλουν .
Από διατροφικής άποψης, το δίκοκκο σιτάρι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα άλλα είδη σιταριού και λιγότερη γλουτένη. Λόγω της αναγκαστικής ύπαρξης των περιβλημάτων στο αλεύρι (ολικής αλέσεως), αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα (λυσίνη), ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη), περισσότερο εύπεπτες πρωτεΐνες (αλβουμίνες,
σφαιρίνες) και ανόργανα στοιχεία (μαγνήσιο).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί
την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012  ώρα 18.00
στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής  
με ομιλητές τους κ.κ : Αντώνη Κουτσούμπα και Φραγκιαδάκη Μιχάλη

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2531082019- 25310 22121 και 6974336775

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου