Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ


Τα παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας  σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής κα προστασίας του περιβάλλοντος, θέτουν υπ’όψιν σας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην φετινή διαδικασία παραγωγής βαμβακιού από το «πράσινο σκουλήκι».
            Το πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera) είναι ένα νυκτόβιο λεπιδόπτερο σαν ακμαίο (πεταλούδα), που μπορεί να μεταναστεύσει σε αρκετές περιπτώσεις, και αν το διευκολύνουν τα αέρια ρεύματα, σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στις Ελληνικές συνθήκες παρουσιάζονται 3-4 γενιές του εντόμου, που στο στάδιο της προνύμφης (κάμπια, «σκουλήκι») προκαλεί οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς κυρίως βαμβακιού αλλά και άλλων καλλιεργειών. Οι «δροσερές» και «σκιερές» συνθήκες που υπάρχουν στις αναπτυγμένες, αρδευόμενες βαμβακοφυτείες  σε σχέση  με τις  φετινές, παρατεταμένα ξηροθερμικές και άνομβρες συνθήκες των υπόλοιπων εκτάσεων, οδήγησαν σε έκρηξη του πληθυσμού τους στα βαμβακοχώραφα όλης της Ελλάδας.  Η πρώτη γενιά δεν έδωσε σημαντικές οικονομικές ζημιές και δεν απασχόλησε τους βαμβακοπαραγωγούς. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά όμως, με εντοπισμένους μεγάλους πληθυσμούς στα βαμβακοχώραφα, προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές ζημιές .
 Οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα, που έγιναν από τους αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  μετά από εισηγήσεις γεωπόνων  αλλά και την οδηγία των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των πληθυσμών αλλά όταν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής είχε ήδη πάθει ζημιά.
Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤΕΕ, για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, κυμαίνονται σε ένα εύρος από 20-70% και ποικίλει  ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποίησε ο κάθε παραγωγός για την καταπολέμηση, αλλά και το στάδιο ανάπτυξης των βαμβακοφυτειών.  Στις μη αρδευόμενες (ξηρικές) εκτάσεις με βαμβάκι παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά ζημιών. Το γεγονός της  ποσοτικής μείωσης της σοδειάς προβληματίζει τους παραγωγούς ,που καλούνται να πιάσουν κάποιο κατώφλι (πλαφόν) παραγωγής , ώστε να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βάμβακος.
Ακολουθώντας την πεπατημένη της προπέρσινης χρονιάς για την περιοχή μας, που υπήρχε πάλι εκτεταμένη προσβολή από «πράσινο σκουλήκι» , θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει εκτίμηση της μέσης ζημιάς ανά περιοχή (τουλάχιστον ανά δήμο) και να σταλούν οι εκτιμήσεις του στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθούν ανάλογα τα κατώφλια (πλαφόν) παραγωγής.
                Μετά την επανειλημμένη εμφάνιση (πρόπερσι και φέτος) και πρόκληση ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεμφανίζεται όλο και πιο συχνά και ίσως αποκτήσει  «αντοχές» σε εντομοκτόνα.
H πρόταση των Παραρτημάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ είναι να μπουν οι βαμβακοπαραγωγοί σε μια διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης του «εχθρού», στην οποία θα λαμβάνεται υπ’ όψη και η εναλλαγή δραστικών ουσιών των σκευασμάτων καταπολέμησης.
                Τα Παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ με το σύνολο των Γεωπόνων μελών τους , είναι διατεθειμένα να συμβάλουν αποφασιστικά στην κατάρτιση ενός προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την αντιμετώπιση του «πράσινου σκουληκιού» όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 10/9/2012 στην Αλεξανδρούπολη.

            Για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Θράκης                                Για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Ανατ.Μακεδονίας



                     Δελησταμάτης Βασίλειος                                                       Μυστακίδης Ζαφείρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου