Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου: Όχι στην εμπορία λιπασμάτων χωρίς διασφάλιση απασχόλησης επιστήμονα γεωτεχνικού

Με αφορμή την έκδοση Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την εμπορία λιπασμάτων (Φ.Ε.Κ. 2692/Β/2012) η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ανέδειξε με έγγραφο της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την αντιεπιστημονική και αντιπεριβαλλοντική προσέγγιση που εγκαινιάζεται όσον αφορά στην χρήση των λιπασμάτων στον Ελληνικό αγροτικό τομέα. Με την επίκληση του Ν. 3919/2011 για την απελευθέρωση επαγγελμάτων που συνδέονται π.χ. με γεωγραφικούς περιορισμούς κ.α. (π.χ. άσκηση δικηγορίας) αναγνωρίζεται ότι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την ολοκληρωμένη αντίληψη της μορφολογίας – φυσιολογίας του φυτικού οργανισμού αλλά και της επίδρασης του λιπάσματος στο συνολικό οικοσύστημα μπορούν να χορηγούν, με επιστημονικό υποτίθεται τρόπο, λιπάσματα στους Έλληνες αγρότες αν κατέχουν οποιοδήποτε πτυχίο Α.Ε.Ι. ακόμη και π.χ. φιλολόγου και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στους τομείς της εδαφολογίας – θρέψης φυτών.
Κατ’ ουσίαν δηλαδή μη γεωπόνοι να χορηγούν λιπάσματα γεωργικών καλλιεργειών. Η απόφαση αυτή προφανώς δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση στήριξης του αγροτικού τομέα και στην προσπάθεια για μείωση του κόστους εισροών μέσα από την επιβαλλόμενη υιοθέτηση της επιστημονικής προσέγγισης στην χρήση αυτών, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει πλήθος ανέργων γεωπόνων, ακόμη και τεχνολόγων γεωπονίας με τις σχετικές ειδικότητες και με σφαιρική αντίληψη στην χρήση των λιπασμάτων. Έτσι ανοίγεται παράθυρο ερμηνειών και παρερμηνειών σχετικά με πτυχιούχους Α.Ε.Ι. κατόχους μεταπτυχιακού σε εδαφολογία οι οποίοι ξαφνικά μπορούν να χορηγούν λιπάσματα ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν συνάδελφοι γεωπόνοι να έρχονται αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις και νομικές απειλές διαφόρων αιτούντων.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε δραστηριότητες εμπορίας λιπασμάτων να απολύσουν τον γεωπόνο που απασχολούν και να τον αντικαταστήσουν εντός μηνός από την αποχώρησή του, δηλαδή για ένα μήνα μπορεί μια δραστηριότητα εμπορίας λιπασμάτων να τα χορηγεί χωρίς υπεύθυνο επιστήμονα. Τέλος καταργείται η υποχρέωση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αρμόδιου επιστήμονα την στιγμή που ο ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί να έρθει καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας. Προφανώς μια τέτοια λογική είναι πρωτίστως ισοπεδωτική και μη παρέχουσα καμία ασφάλεια στην χρήση εισροών που μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στο περιβάλλον, όπως στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρημένος.
Κατόπιν των παραπάνω η Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε την εξέταση των παραπάνω από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και την παρέμβαση του εκπροσώπου του στην Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων δηλώνοντας ότι διαφωνεί κάθετα με τα προβλεπόμενα στην Υπουργική αυτή απόφαση που ισοπεδώνουν οποιαδήποτε έννοια επιστήμης και σεβασμού στο περιβάλλον, στον καταναλωτή αλλά και στον Έλληνα αγρότη ο οποίος διψά για επιστημονική συμβουλή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου