Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Υποχρέωση το τετράδιο φυτοπροστασίας από φέτος για τους παραγωγούς

Επιβεβλημένη καθίσταται για τους αγρότες η τήρηση ημερολογίου καταγραφής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν, αποφεύγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις δυσάρεστες συνέπειες του νόμου αλλά και αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.
Οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου θα πρέπει να τηρούν, για τουλάχιστον τρία έτη, πλήρη αρχεία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν.
Αυτό υπαγορεύει και ο σχετικός νόμος (ν. 4036/2012), που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄8) και αφορά στη «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις» και είναι σε ισχύ από το Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο που εναρμονίζεται και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επαγγελματίες χρήστες θα πρέπει να τηρούν, για τουλάχιστον τρία έτη, αρχεία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν, τα οποία θα περιλαμβάνουν το όνομα του προϊόντος, το χρόνο και τη δόση της εφαρμογής, αλλά και την περιοχή και την καλλιέργεια που χρησιμοποιήθηκε.
Πώς συμπληρώνετε το ημερολόγιο

Η μορφή με την οποία γνωστοποιούνται οι εν λόγω πληροφορίες φαίνεται στο διπλανό πίνακα. Ο κάθε παραγωγός μπορεί απλά και εύκολα να κάνει τις απαραίτητες καταγραφές σχεδιάζοντας τις στήλες που φαίνονται στον πίνακα σε ένα καθαρό τετράδιο. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ετήσιο ημερολόγιο και, κάθε φορά που θα κάνει κάποια επέμβαση στην καλλιέργεια, να καταγράφει δίπλα στην αντίστοιχη ημερομηνία το όνομα του προϊόντος, τη δόση της εφαρμογής, αλλά και την περιοχή και την καλλιέργεια που χρησιμοποιήθηκε.
Οι καταγραφές χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα ζητούνται σε κάθε επιτόπιο έλεγχο και θα εξετάζονται. Σε περίπτωση μη καταγραφής προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 13 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄ 8) και συγκεκριμένα πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Στόχος της κείμενης νομοθεσίας είναι να εξασφαλίσει υψηλού επιπέδου προστασία τόσο της υγείας των ανθρώπων και των ζώων όσο και του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της χώρας μας.
Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο έχει θέσει προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013.
Πιστοποιητικό κατάρτισης
● Μέχρι τις 26-11-2013 πρέπει να έχει θεσπιστεί το σύστημα κατάρτισης σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 19 παρ. 2 του ν.4036/2012), που προβλέπει τη δημιουργία ομάδας εκπαιδευτών.
● Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η χορήγηση πιστοποιητικού σε ποσοστό περίπου 33% των χρηστών κατ’ έτος (33% μέσα στο 2013, 33% μέσα στο 2014 και 33% μέσα στο 2015), έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων.
● Οι κάτοχοι πιστοποιητικών θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοπροστατευτικά μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015.
Πρώτος στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η θέσπιση συστήματος κατάρτισης στο οποίο να έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες χρήστες. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ύπαρξη δεσμευτικής προθεσμίας για την κατοχή πιστοποιητικού σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων από σημαντικό ποσοστό των χρηστών γεωργικών φαρμάκων, η έκταση του συστήματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να καλύψει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας και το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων. Η κάλυψη αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014.
Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων έχει ως σκοπό αφενός να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων της χρήσης γεωργικών φαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον και αφετέρου στην προώθηση της χρησιμοποίησης ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, όπως οι μη χημικές εναλλακτικές λύσεις αντί των γεωργικών φαρμάκων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλο με αφορμή την ανάρτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων επιδιώκουμε να εκλείψουν οι υφιστάμενοι κίνδυνοι από την κακή χρήση τους, η οποία αποτελεί απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Σ’ αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στη δημιουργική συνεργασία και την κατάθεση προτάσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων στην παραγωγή, διακίνηση και χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ούτως ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την επεξεργασία των προτάσεων, η χώρα θα διαθέτει πλέον το απαραίτητο θεσμικό οπλοστάσιο για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων».
ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ο έλεγχοι των φυτοπροστατευτικών προϊόντων διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Περιφερειών και με παράλληλη δυνατότητα άσκησης ελέγχων από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Έλεγχου του ΥΠΑΑΤ.
Οι αρμοδιότητες με τις οποίες είναι επιφορτισμένες οι ανωτέρω υπηρεσίες είναι η λήψη δειγμάτων και η επίδοση αποφάσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων ή διαβίβασης των φακέλων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την επιβολή ποινικών κυρώσεων.
Εγκεκριμένα εργαστήρια
Ο εργαστηριακός έλεγχος των υπολειμμάτων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ανατίθεται, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου (ΦΕΚ Β΄ 3225), στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και στα Εργαστήρια Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων των Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Καβάλας και Αργολίδας.
 agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου