Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Γόνοι ψαριών στις λιμνοθάλασσες Θράκης


Στις λιμνοθάλασσες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, λίγο πριν έρθει ο χειμώνας, δεκάδες οικογένειες αλιέων "υιοθετούν" γόνους ψαριών, μέσω της φυσικής εισροής τους κατά τις μετακινήσεις "άγριων" πληθυσμών ψαριών στα υδάτινα οικοσυστήματα. Τους προσφέρουν στέγη σε ιχθυοσυλλεκτικές εγκαταστάσεις αλλά όχι και φαγητό, καθώς οι γόνοι τρέφονται με οτιδήποτε υπάρχει στο φυσικό περιβάλλον. Εκεί παραμένουν για αρκετούς μήνες, μέχρι να "ενηλικιωθούν" και να αναπτυχθούν όσο χρειάζεται, έως τη στιγμή της αλίευσης, από την άνοιξη και μετά.

Η όλη δραστηριότητα σε αυτές τις υφάλμυρες υδάτινες εκτάσεις είναι απολύτως οικολογική, καθώς τα ψάρια δε δέχονται τροφή του εμπορίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα υψηλής ποιότητας βιολογικό προϊόν, που δεν ταΐζεται, απλά αλιεύεται και επιφυλάσσει ευρείες αναπτυξιακές προοπτικές για το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου. Άλλωστε, οι λεγόμενες υδατοσυλλογές στις λιμνοθάλασσες αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, στην περιοχή και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για εκείνη.
Την ίδια στιγμή ευνοϊκές συνθήκες διαμορφώνονται και για τις παραδοσιακές υδατοκαλλιέργειες. "Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μύδια και τα όστρακα από τις καλλιέργειες της περιοχής μας εξάγονται σε ποσοστό 70% στην Ιταλία, ενώ το 50% της παραγωγής τσιπούρας και λαυρακίου στη Μεσόγειο, παράγεται στη χώρα μας", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιχθυολόγος της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Γιάννης Κυρκούδης.
Αναλυτικές προτάσεις για τα αλιευόμενα ψάρια και οστρακοειδή στις λιμνοθάλασσες της περιφέρειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος στην οποία κατέληξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Προηγήθηκε ένας μήνας εντατικής διαβούλευσης με αλιευτικούς συνεταιρισμούς, μυδοκαλλιεργητές, ιχθυοκαλλιεργητές, ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ, υπηρεσιακούς παράγοντες των τμημάτων Αλιείας στις περιφερειακές ενότητες και εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.
Κεντρικοί άξονες των προτάσεων αυτών, που παρουσιάζονται απόψε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και η οργανωμένη χωροθέτηση αλιευτικών δραστηριοτήτων, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της περιοχής, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης,κατά την οποία η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα επιβάλλεται.
"Μας προσφέρεται ένα φυσικό περιβάλλον τέτοιο, που να έχουμε μία αρκετά υψηλή πρωτογενή παραγωγή. Οι περιοχές που φιλοξενούν υδατοσυλλογές από λιμνοθάλασσες μπορούν να πάρουν ονομασία προέλευσης, δεδομένου ότι είναι προστατευόμενες εκτάσεις με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μόνο με αυτή την κίνηση η όλη δραστηριότητα θα αποκτήσει υπεραξία", επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιχθυολόγος του τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Εμμανουήλ Λαμπράκης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κυρκούδη, οι αρμόδιοι συζητούν με τους εκπροσώπους των αλιέων τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος των υδατοσυλλογών ως βιολογικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου