Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Έως 31/12 το περιθώριο υποβολής των αιτήσεων για τις άδειες γεωτρήσεων


Το αργότερο έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν καταθέσει αιτήσεις για άδειες αρδευτικών γεωτρήσεων όλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που κάνουν χρήση νερού στις γεωργικές ή κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις. Αυτό αναφέρει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την υποβολή της αίτησης απαιτείται μεταξύ άλλων αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού, όπως αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΔΕΗ, βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημόσιας αρχής.

Προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για υφιστάμενες χρήσεις νερού:

1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της.
2. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 13 του Ν. 3199/03 (Α΄ 280). Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1000 ευρώ.
3. Σε περίπτωση που οι προθεσμίες των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων αιτήσεων, τότε δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη δικαιώματος και η υδροληψία θεωρείται παράνομη. Η αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και την παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε γεώτρησης στη σφράγιση και καταστροφή αυτής.
4. Προκειμένου για λήψη νερού από δίκτυο δικαιοδοσίας Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) για άλλες χρήσεις πλην της άρδευσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ο.Ε.Β.
5. Προκειμένου για λήψη νερού από δημόσια υδροληψία, όπου έχουν δικαίωμα χρήσης περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η αίτηση αδειοδότησης υποβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο για λογαριασμό των χρηστών μετά από σχετική αίτηση τους σε αυτόν. Η άδεια χορηγείται στο Δήμο για λογαριασμό των χρηστών και καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού της υδροληψίας στους επιμέρους χρήστες. Το κόστος της αδειοδότησης αναλαμβάνει ο Δήμος, ο οποίος το επιμερίζει στους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου