Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΤΕΕ

                                                                                                     Θεσσαλονίκη, 3 Αυγούστου 2010
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308
                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην πρόσφατη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με τα προβλήματα που καταγράφονται στην πορεία υλοποίησης των μέτρων του Π.Α.Α. 2007-2013. Ειδικότερη αναφορά έγινε για το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, για τους νέους γεωργούς (μέτρο 112), για τα «μικρά Σχέδια Βελτίωσης» (μέτρο 121) και για τα «κανονικά» Σχέδια Βελτίωσης (μέτρο 121).
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτη η, τροποποίηση της απόφασης και η εκ των υστέρων, εξαίρεση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. από το αγροτικό δίκτυο. Η εξαίρεση των, κατά κύριο λόγο αρμοδίων σχετικά με την λειτουργία του Αγροτικού δικτύου επιστημονικών φορέων είναι αναιτιολόγητη, αδιανόητη και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου όπως και η πλήρη απραξία του Ε.Α.Δ., το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τους νέους γεωργούς (μέτρο 112), οφείλει να στηλιτεύσει τις υπαναχωρήσεις και τις συνεχείς αλλαγές του Υπουργείου ως προς τα ισχύοντα στην προκήρυξη του μέτρου και τα επιβαλλόμενα μετά την προκήρυξη. Οι συνεχείς υπαναχωρήσεις, οι τεράστιες καθυστερήσεις και οι αλλαγές των όρων εφαρμογής του μέτρου για τους νέους γεωργούς, προκαλούν πλήγμα στο νέο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας και μετατρέπουν την όποια πρόθεση για εκσυγχρονισμό, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ανταπόκριση στο πλαίσιο της ΚΑΠ, σε απογοήτευση και εξάντληση.
Με τέτοιου είδους πολιτικές η συνέπεια της χώρας μας απέναντι στις διαδικασίες που προβλέπονται για την εφαρμογή του Π.Α.Α. πλήττεται ανεπανόρθωτα.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα λεγόμενα «μικρά Σχέδια Βελτίωσης » (μέτρο 121), έχει καταβάλλει κατά το παρελθόν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου αυτά, να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Ελληνικής κτηνοτροφίας, να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος, να επενδυθούν με συγκεκριμένους οικονομοτεχνικούς κανόνες τα χρήματα εκεί που πρέπει και να μην εξελιχθούν σε μία ακόμη πηγή σπατάλης και καταλογισμών εις βάρος της χώρας.
Δυστυχώς το Υ.Α.Α.Τ. επαναφέρει τα «μικρά Σ.Β.» στην ίδια προβληματική κατάσταση που τα ξεκίνησε και μάλιστα με την συνδρομή «ενδιάμεσου» φορέα. Η αδιαφάνεια ως προς την διαχείριση των χρημάτων και του προγράμματος είναι
εμφανέστατη. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφαιρέθηκε ακόμη και η αυτονόητη νόμιμη υποχρέωση υποβολής του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών με το οποίο αμείβεται ο συντάκτης του «μικρού Σ.Β.».
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα κανονικά Σχέδια Βελτίωσης (μέτρο 121) διαπιστώνει, μία ανεξήγητη ανακολουθία από την πλευρά του Υπουργείου, το οποίο άλλα περιέλαβε στο κείμενο (Σχέδιο ΚΥΑ) επί του οποίου έγινε διαβούλευση και άλλα ανακοίνωσε τελικά μεταβάλλοντας την όποια διαβούλευση σε μία διαδικασία χωρίς αντίκρισμα. Μία διαδικασία στην οποία το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε ανταποκριθεί πλήρως όταν του ζητήθηκε. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση των επιπέδων ανταγωνιστικότητας της κάθε εντασσόμενης γεωργικής εκμετάλλευσης και συνολικά της ελληνικής γεωργίας.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι τα Σ.Β. είναι το κατ’ εξοχήν μέτρο του Π.Α.Α. το οποίο απευθύνεται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν ή αποκτούν μέσα από τις επενδύσεις βιωσιμότητα και προσαρμοστικότητα. Με το σχέδιο βελτίωσης η γεωργική εκμετάλλευση προσαρμόζεται σε αυτό που δημιουργεί βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, προσαρμόζεται σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις και Ευρωπαϊκά πρότυπα, προσαρμόζεται σε αυτό που ζητά η αγορά και έχει ανάγκη ο καταναλωτής.
Ο σχεδιασμός των προτάσεων για τα Σ.Β. γίνεται στην βάση διερεύνησης των δυνατοτήτων και των αναγκών της γεωργικής εκμετάλλευσης και της Γεωργοοικονομικής αξιολόγησης για τον ορθολογικό προγραμματισμό των απαραίτητων επενδύσεων. Το επιχειρηματικό σχέδιο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του επενδυτή και του Γεωτεχνικού μελετητή.
Η επιστημονική τεκμηρίωση η ποιότητα των προτάσεων και η υποστήριξη των Σ.Β. είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ανατεθεί σε κλάδο τεχνολογικής εφαρμογής.
Το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στα πλαίσια του θεσμοθετημένου ρόλου του αποφάσισε :
1ο. την σύσταση Ομάδας Εργασίας (αποτελούμενη από τους συναδέλφους κ.κ. Δ. Χαμπίδη – Συντονιστή, Ε. Ιακωβάκη, Μ. Λαζαρίδου, Γ. Παπανικολάου & Γ. Σιγαλό) για την περαιτέρω μελέτη των θεμάτων που σχετίζονται με την συμμετοχή των Γεωτεχνικών στην υποστήριξη και την εφαρμογή Π.Α.Α.
2ο. να ζητήσει άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας του με την Υπουργό και τον Ειδικό Γραμματέα του Υ.Α.Α.Τ. προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση όλες οι ενστάσεις του ΓΕΩΤΕΕ ως προς την επιστημονική συνδρομή των Γεωτεχνικών στην υλοποίηση του Π.Α.Α. Η συνάντηση με την Υπουργό δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί και η συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υ.Α.Α.Τ. έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 04/08/2010.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε κάθε περίπτωση θα υποστηρίξει και θα προστατέψει τον ρόλο του, θα επιληφθεί κάθε θέματος που αφορά συνολικά και ειδικά το Π.Α.Α. και θα δρομολογήσει κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο και την επιστημονική συνδρομή των μελών του στην διαδικασία υποστήριξης του Π.Α.Α. προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας χρήσιμα και αποτελεσματικά.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε κάθε περίπτωση θα δημοσιοποιήσει κάθε μεθόδευση ή παράλειψη, οι οποίες πλήττουν την προοπτική της ελληνικής γεωργίας και τους έλληνες γεωργούς στηρίζοντας άλλες σκοπιμότητες και ειδικότερα όταν αυτές σχετίζονται με τους πόρους του Π.Α.Α. ή εγκυμονούν κινδύνους καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου