Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

6o Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2013»



   Η  Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ροδόπης σε συνεργασία με το Περ.Κέντρο Προστ. Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας προειδοποιεί τους βαμβακοπαραγωγούς του Νομού Ροδόπης για τις καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να εφαρμόσουν μετά την συλλογή βαμβακιού για πιο αποτελεσματική φυτοπροστασία.  
   Οι πληθυσμοί του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού της επόμενης περιόδου εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενιάς.  Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει ως νύμφη σε κελί που δημιουργεί μέσα στο έδαφος. Το ρόδινο διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές  του εδάφους.
   Για να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των διαχειμαζόντων εντόμων συστήνουμε στους βαμβακοπαραγωγούς να πραγματοποιούν αμέσως μετά τη συλλογή στελεχοκοπή και άρωση (όργωμα με αναστροφή εδάφους) σε βάθος 20-25 εκατοστά σε όλα τα βαμαβακοχώραφα  ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας.  Με τον τρόπο αυτό καταστρέφουμε τις νύμφες – προνύμφες ή τις μεταφέρουμε σε βάθος 20-25 εκατοστά και δεν μπορούν να εξέλθουν οι πεταλούδες στην επιφάνεια του εδάφους και συγχρόνως έχουμε καταστρέψει και τις στοές εξόδου. Για τους πιο πάνω λόγους θεωρούμε  ότι το φθινοπωρινό όργωμα κρίνεται απαραίτητο.
  Η χρήση άλλων εργαλείων όπως ρίπερ, καλλιεργητής , δισκοσβάρνα κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου των σκουληκιών.
       Ο παραπάνω τρόπος καλλιέργειας βαμβακιού μειώνει τον αριθμό των ψεκασμών με εντομοκτόνα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και  των περιοίκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου