Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Διαμαρτυρία Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για την Πρακτική Άσκηση Γεωπόνων

Θέμα: “Πρακτική  Άσκηση Γεωπόνων”
κ. Υπουργέ,
κ. Αναπληρωτή Υπουργέ,
Η Πρακτική άσκηση Γεωπόνων ή “Αγροτικό”, όπως κοινώς λέγεται, είναι η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ενός πτυχιούχου Γεωτεχνικού σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε στους φορείς, που εποπτεύονται από το συγκεκριμένο Υπουργείο, όπως ΔΑΟΚ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΠΕΓΕΑΛ, ΚΕΠΥΕΛΛ κ.τ.λ. Στόχος του συγκεκριμένου θεσμού είναι η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας από τους νέους πτυχιούχους γεωπόνους αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η επάνδρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου.
Ο θεσμός της “Πρακτικής άσκησης των Γεωπόνων” λειτούργησε πετυχημένα από το έτος 1999. Μετά από δυο συνεχείς μειώσεις σε ένα ελάχιστο αριθμό  θέσεων σε σύγκριση με τον αριθμό των αποφοίτων,  εδώ και δύο χρόνια -η τελευταία προκήρυξη ενδιαφέροντος συμμετοχής ήταν τον Ιανουάριο του 2011-, ο θεσμός έχει πάψει να υφίσταται, καθώς ούτε τον Ιανουάριο του 2012, ούτε τον Ιανουάριο του 2013 δεν έχει προωθηθεί από πλευράς Υπουργείου καμία πρόσκληση ενδιαφέροντος. Γίνεται λοιπόν προφανές ότι ο συγκεκριμένος θεσμός τείνει να καταργηθεί.
Από πλευράς Γεωπόνων γίνεται κατανοητό ότι στην “Ελλάδα της Κρίσης” οι περιορισμένοι πόροι του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για προσλήψεις. Την ίδια ώρα  το υπουργείο Εσωτερικών προώθησε με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου την άρση της “απαγόρευσης σύναψης συμβάσεων από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης”. Απώτερος σκοπός αυτής της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου είναι η πρόσληψη 3.700 ατόμων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντός 2013, προσλήψεις που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Επομένως είναι προφανές ότι η μη δυνατότητα χρηματοδότησης του θεσμού της “Πρακτικής άσκησης Γεωπόνων” δεν ανάγεται στην έλλειψη πόρων αλλά στην ανικανότητα και αδιαφορία του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την εξεύρεση πόρων.

Στην παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας μας ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους πυλώνες, που δύναται να προσφέρει στο Α.Ε.Π. και να ανακουφίσει το σύνολο του προϋπολογισμού. Πρωτογενής τομέας, όμως, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, της οποίας αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι Γεωπόνοι, θα είναι πάντοτε αναποτελεσματικός.  Το ενδιαφέρον και η υποστήριξη του Υπουργείου για το χώρο των Γεωπόνων είναι προφανώς αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την οικονομική επιτυχία και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα σε μια εποχή, που οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν «ξεκληριστεί» από συναδέλφους γεωπόνους.
Συνεπώς,  ζητούμε  από την ηγεσία του Υπουργείου να δείξει το αναγκαίο ενδιαφέρον και να προωθήσει όχι μόνο την ενεργοποίηση του θεσμού της “Πρακτικής άσκησης των Γεωπόνων” αλλά και την αύξηση του  αριθμού των θέσεων με την άμεση προκήρυξής της.
   Με τιμή,
   Για το Δ.Σ.
larisa200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου