Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συμμετοχή Γεωπόνων και Κτηνιάτρων στη σύνθεση των επιτροπών για τις λαϊκές αγορές ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας

Το Παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητάει από προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να περιλάβει στην σύνθεση των επιτροπών και Γεωπόνους ή και Κτηνιάτρους των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, προκειμένου να συμβάλει έτσι με τον καλύτερο τρόπο στην διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τις λαϊκές αγορές.
Ειδικότερα το κείμενο του Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Περιφερειάρχη, κ. Πρόεδρε του Π.Σ.
Μας κοινοποιήσατε την πρόσκληση για τη 9η συνεδρίαση του Π.Σ. της Τετάρτης 23/05/2012, στην οποία θα συζητηθεί ως 2ο θέμα η τροποποίηση της υπ’ αριθμ.130/2012 απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου της ΠΑΜΘ για την συγκρότηση επιτροπής του άρθρου 7 παρ.2 του Ν.2323/95 των Περιφερειακών Ενοτήτων Περιφέρειας ΑΜΘ η οποία επιτροπή ρυθμίζει τα λειτουργικά θέματα των λαϊκών αγορών (ίδρυση, μετακίνηση και κατάργηση κ.α.). Στην κατατεθειμένη όμως πρόταση τροποποίησης της σύνθεσης της εν λόγω επιτροπής απουσιάζουν Γεωπόνοι ή ακόμα και Κτηνίατροι των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ..
Όπως όλοι γνωρίζεται οι λαϊκές αγορές αρχικά ξεκίνησαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα μέσο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες και μάλιστα σε τιμές προσιτές για τον μέσο καταναλωτή. Επιπρόσθετα η πλειοψηφία των πωλητών στις περισσότερες λαϊκές αγορές αφορά πωλητές που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα (νωπά ή μεταποιημένα) κυρίως φυτικής και δευτερευόντως ζωικής προέλευσης. Συνεπώς η αναγκαιότητα συμμετοχής Γεωπόνων με αναπληρωτές τους Κτηνίατρους στις εν λόγω επιτροπές είναι προφανής και πρέπει να προέρχονται από τις από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε.. Οι συνάδελφοι αυτοί γνωρίζουν τις αγροτικές παραγωγικές δραστηριότητες κάθε περιοχής και συνεπώς και τις ανάγκες ίδρυσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και μπορούν να πιστοποιήσουν την καταλληλότητα ενός χώρου για την εμπορία νωπών και πολλές φορές ευπαθών γεωργικών προϊόντων.
Για αυτούς τους λόγους το Παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή εισηγείται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να περιλάβει στην σύνθεση των επιτροπών και Γεωπόνους ή και Κτηνιάτρους των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προκειμένου να συμβάλει έτσι με τον καλύτερο τρόπο στην διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τις λαϊκές αγορές».
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
του ΓΕΩΤΕ.Ε.
Ανατολικής Μακεδονίας
Ζαφείρης Μυστακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου