Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ




Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη ραγολέτιδα (σκουλήκι) του κερασιού

            Η Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.Ροδόπης διενεργεί και την φετεινή περίοδο παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου ραγολέτιδα ή σκουλήκι του κερασιού (Rhagoletis cerasi) με χρήση κίτρινων φερομονικών κολλητικών παγίδων σε κερασώνες του Νομού μας.
Οι πτήσεις του εντόμου έχουν ξεκινήσει. Επειδή παρατηρείται υψηλός αριθμός συλλήψεων, κρίνεται απαραίτητο να γίνουν φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις για την καταπολέμηση του εντόμου ώστε να αποφευχθούν οι προσβολές στα κεράσια.
            Οι φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις πρέπει να περιοριστούν ΜΟΝΟ σε μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες κερασιών  και όταν  οι καρποί βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης αλλαγής χρώματος  επειδή σε αυτό το στάδιο οι καρποί προσβάλλονται από το έντομο.
Δεν πρέπει γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα στις πρώιμες ποικιλίες (π.χ. Burlat), διότι πλησιάζουν στο στάδιο συγκομιδής, δεν διατρέχουν κίνδυνο και δεν πρέπει να φέρουν ανεπιθύμητα υπολείμματα εντομοκτόνων.
            Εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ραγολέτιδα του κερασιού είναι εκείνα που έχουν σαν δραστική ουσία: deltamethrin, thiamethoxam, beauveria bassiana.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής, που είναι:  deltamethrin-14 ημέρες, thiamethoxam- 7 ημέρες, beauveria bassiana – 0 ημέρες.
Τονίζουμε ότι:
1.      Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται στην επιλογή σκευάσματος. για κεράσια που προορίζονται για εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία
2.      Οι παραγωγοί μπορούν κατά περίπτωση να συμβουλεύονται τους γεωπόνους του γραφείου 406 της  Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης στο τηλ. 2531350408 αλλά και τους γεωπόνους των καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
3.      Τα σκευάσματα με δραστική ουσία σπόρια του μύκητα beauveria bassiana (π.χ. Naturalis) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και την ημέρα της συγκομιδής. Σε περίπτωση επιλογής τους  πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
3.1.            Δεν πρέπει να συνδυαστεί στο ψεκαστικό με μυκητοκτόνα σκευάσματα ενώ για την εφαρμογή οποιουδήποτε μυκητοκτόνου πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 48 ώρες.
3.2.            Δεν πρέπει να εφαρμόζεται ζεστές ώρες με θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30° Κελσίου.
3.3.            Η χρήση προσκολλητικού βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
1.      Ακολουθούμε πάντα οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα.



Ο

Διευθυντής

 

                                                                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου