Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Π ρ ό σ κ λ η σ η!!!

Tο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής , στα πλαίσια των προσπαθειών του για ενημέρωση των ενδιαφερομένων , με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών  πλεονεκτημάτων της περιοχής μας , οργανώνει την πραγματοποίηση των παρακάτω ενημερωτικών εκδηλώσεων  και σας προσκαλεί να τις παρακολουθήσετε :

1.Καλλιέργεια Στέβιας
Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας κ. Π. Λόλας .
Το Φυτό Στέβια είναι ένα είδος πολυετές , πολύκλαδο και ποώδες που καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου για τις μοναδικές γλυκαντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Η καλλιέργειά της μοιάζει πάρα πολύ με την καλλιέργεια του καπνού ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες , την περίοδο και τις τεχνικές καλλιέργειας .   Από τη Στέβια παράγεται η φυσική γλυκαντική ουσία στεβιοσίδη που είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη , χωρίς τα προβλήματά της στην υγεία μας  και με σχεδόν μηδέν  θερμίδες – χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της ζάχαρης , συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας .
Μετά από πολυετή πειράματα και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , με Ομάδες Καπνοπαραγωγών και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών ( ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) προέκυψαν ενθαρρυντικά στοιχεία ως προς την δυνατότητα να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού , εξασφαλίζοντας το ίδιο εισόδημα στην αγροτική οικογένεια .
Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να παρουσιασθούν υπεύθυνα και τεκμηριωμένα στοιχεία για την συγκεκριμένη καλλιέργεια , επειδή για την  περιοχή μας παρουσιάζει  σημαντικό ενδιαφέρον , δεδομένων των μεγάλων εκτάσεων που καλλιεργούνται με καπνό αλλά και της αναζήτησης  σοβαρών εναλλακτικών  λύσεων  .
Ημερομηνία διεξαγωγής  Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 ώρα 16.00
Τόπος-χώρος υλοποίησης Κομοτηνή – Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής



2.Σύγχρονες τεχνικές επιλογές κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
   Εισηγητές  Εκπρόσωπος της Δ/νσης Υγιεινής Ν.Ροδόπης
                      Εκπρόσωπος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης  Ροδόπης
                      Γρηγορόπουλος Νικόλαος –Μηχανικός Περιβάλλοντος
                      Ανταβίδης Σταύρος –Πολιτικός Μηχανικός
Στην ενημερωτική εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , οι διαθέσιμες κτιριακές λύσεις για όλους τους τύπους σταβλισμού , θα αναλυθούν οι τεχνικές και διαχειριστικές απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για το χειρισμό των κτηνοτροφικών αποβλήτων και θα παρουσιασθούν προηγμένες τεχνικές διαχείρισης και εκμετάλλευσής τους .
Είναι μια εκδήλωση που αφορά όλους τους ενταγμένους Νέους αγρότες κτηνοτρόφους ,διότι έχουν βασική υποχρέωση να προσκομίσουν άδεια λειτουργίας του ζωϊκού τους πληθυσμού . Επίσης αφορά τους ενταγμένους με Σχέδια Βελτίωσης κτηνοτρόφους με σκοπό τη δημιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων , οπου για την αποπληρωμή του Σχεδίου βελτίωσης απαιτούνται οι παραπάνω σχετικές άδειες .
Γενικά αφορά όλους τους κτηνοτρόφους , διότι σύμφωνα με υπάρχουσα κοινοτική οδηγία οφείλουν εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων να εκδώσουν και να προσκομίσουν άδειες λειτουργίας του ζωικού τους πληθυσμού.
 Ημερομηνία διεξαγωγής  Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 ώρα 11.00
Τόπος-χώρος υλοποίησης Κομοτηνή – Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής


3. Σύγχρονη οργάνωση τοπικών  αγροτικών  αγορών
Εισηγητές Μιχαηλίδης Δημ.  Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
                 Μπουντας Κώστας Γεωπόνος
Στην συνάντηση αυτή – που είναι προέκταση και συνέχεια της προσπάθειάς μας για σύσταση και λειτουργία τοπικού συμφώνου ποιότητας - θα αναλυθούν τρόποι σύγχρονης οργάνωσης της διάθεσης της αγροτικής παραγωγής σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο .
Θα μεταφερθούν χρήσιμες  εμπειρίες ,πρόσφατης επίσκεψη ομάδας νέων αγροτών προσκεκλημένων Ελλήνων Ευρωβουλευτών , από αντίστοιχες αγορές και δημοπρατήρια που λειτουργούν σε χώρες της Ε.Ε.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η αναζήτηση προτάσεων  για τη χάραξη μιας στρατηγικής πετυχημένης εμπορίας αγροτικών προϊόντων στην ελεύθερη αγορά με έμφαση στην απευθείας επαφή του αγρότη με τον καταναλωτή .
Βασική προϋπόθεση όμως είναι ότι κάνουμε να το κάνουμε σωστά
Θεωρούμε  δεδομένο ότι το βιώσιμο μέλλον των αγροτικών προϊόντων μας βρίσκεται στην πιστοποιημένη τους ποιότητα και το μέλλον του αγρότη στην απευθείας πώληση της ,  συσκευασμένης με το όνομά του , αγροτικής παραγωγής .
Επίσης θα γνωστοποιηθούν οι μέχρι τώρα σχετικές επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής .
Ημερομηνία διεξαγωγής  Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου  2010 ώρα 16.00
Τόπος-χώρος υλοποίησης Κομοτηνή – Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής


                                                                                             
                                                                                     
«Δε φτάνει ο ήλιος μοναχά
  σοδειά η γη να δώσει
  χρειάζονται κι άλλα πολλά
  και προ παντός η γνώση»
              
                         Κωστής Παλαμάς







          

         

                                                                                         




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου