Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Συνάδελφοι

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην καλύτερη δυνατή ενημέρωσή σας για θέματα εναλλακτικών καλλιεργειών , σας ενημερώνουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με τον καθηγητή κ. Π. Λόλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να έχουμε ενημέρωση για την καλλιέργεια του φυτού Stebia rebaudiana ( στέβια ) .
Ο κ. Λόλας , ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να συμβάλλει στην ενημέρωσή μας , ασχολείται με την έρευνα του συγκεκριμένου φυτού από το 2005-2006 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hohenheim , Ομάδες καπνοπαραγωγών , ΕΘΙΑΓΕ και έχει συνταχθεί πλέον η τελική έκθεση .
Η στέβια προτείνεται σαν εναλλακτική καλλιέργεια του καπνού αλλά και ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια – τρόφιμο .
Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τη Δ/νση Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα επιτραπεί και η καλλιέργειά της στις χώρες της Ε.Ε.
Όπως σας είναι γνωστό η φυσική γλυκαντική ουσία «στεβιοσίδη» που περιέχει είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη χωρίς να έχει τις παρενέργειές της – χρησιμοποιείται δε ευρύτατα σε τρόφιμα και ποτά σε άλλες χώρες ήδη από το 1960.

Προτιθέμεθα να διοργανώσουμε σχετική ημερίδα εντός του Ιουνίου κάποιο απόγευμα στο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής απευθυνόμενοι όχι μόνο στους συναδέλφους της Ροδόπης αλλά επίσης Έβρου και Ξάνθης .

Γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σχετική δυσκολία από πλευράς χρόνου παρακαλούμε – το συντομότερο δυνατό - να μας ενημερώσετε στο e mail kdkom@otenet.gr ή στα τηλέφωνα 2531022121 - 2531082019 – 6974336775 ή στο fax 2531022121 , προκειμένου να αποφασίσουμε για υλοποίηση της ενέργειας τώρα ή αργότερα αρχές Σεπτεμβρίου .



Ο πρόεδρος



Μπούντας Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου