Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μαζί με τον Δήμο Καβάλας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., διοργανώνουν ενημερωτική εσπερίδα πληροφόρησης για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την καύση των καλαμιών στα Τενάγη Φιλίππων.

      Η πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας των Βαλκανίων και ο 5ος μεγαλύτερος στον πλανήτη με βάθος που ξεπερνά τα 190 μέτρα, πρόκειται δε για το 3ο πιο παχύ στρώμα τύρφης στον κόσμο, το οποίο έχει έκταση 55 km2. Πρόκειται για μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, η οποία μαστίζεται κάθε χρόνο από το φαινόμενο της καύσης των καλαμιών. Τα εδάφη της περιοχής είναι οργανικά, τυρφώδη και συνεπώς κατά την καύση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καίγεται και το επιφανειακό στρώμα του εδάφους με αποτέλεσμα την έντονη υποβάθμισή του, χωρίς να επιτυγχάνεται η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών μέσω αυτής της πρακτικής. Οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της πρακτικής όμως επεκτείνονται απειλώντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την παραγωγικότητα των εδαφών, ενώ εγκυμονούν πλημμύρες και εν γένει απειλούν το περιβάλλον της περιοχής.
 Για τους ανωτέρους λόγους διοργανώνουμε ενημερωτική εσπερίδα στις 18:00 τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 στην κοινότητα του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, με το παρακάτω πρόγραμμα:
18:00 – 18:10 Προσέλευση συμμετεχόντων
18:10 – 18:20 Χαιρετισμοί
18:20 – 18:40 Παπαδόπουλο Σωτήριο, Γεωπόνο, ΔΑΟΚ Καβάλας, «Καύση των φυτικών υπολειμμάτων (καλαμιάς) και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο έδαφος, το υδάτινο και αέριο Περιβάλλον»
18:40 – 19:00 κ. Σίμογλου Κων/νο, Msc Γεωπόνο – Εντομολόγο, ΔΑΟΚ Δράμας, «Καταπολέμηση των εντόμων του καλαμποκιού, είναι λύση η καύση των υπολειμμάτων;»
19:00 – 19:20  κα. Μπουσμουκίλια Σταυρούλα, Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο, Δ/ντρια Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας, «Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία λόγω της καύσης των καλαμιών»
19:20 – 19:30 Πγο κ. Μανδρανή Κυριάκο, Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, «Κίνδυνοι - Επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες καύσεις των υπολειμμάτων των καλλιεργειών»
19:30 - 19:40 κα. Ιορδανίδου Μαρία, Γεωπόνο, Νομαρχιακό γραφείο ΟΠΕΚΕΠΕ Καβάλας, «Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Επιδοτήσεις»
19:40 – 20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Καλούμε λοιπόν τους Αγρότες της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να παρακολουθήσει την ανωτέρω εσπερίδα που έχει σκοπό να συμβάλει στην αποτροπή αυτής της επικίνδυνης πρακτικής.

                 Ο Δήμαρχος                                                          Ο Πρόεδρος
                    Καβάλας                                                 του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας

              Κώστας Σιμιτσής                                                  Ζαφείρης Μυστακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου