Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Aceria kuko στην Ελλάδα σε φυτά Γκότζι

Η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, εξέδωσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο άκαρι παρατηρήθηκε από το Εργαστήριο Ακαρολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε δύο δείγματα φυτών Lycium barbarum (Γκότζι μπέρι). Το πρώτο δείγμα προέρχεται από παραγωγό στην Ορεστιάδα και το δεύτερο από φυτά προέλευσης Γερμανίας (παραγγελία μέσω Internet) και το απέστειλε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή του είδους αυτού στην Ελλάδα. Πέραν των φυτών Γκότζι μπέρι, ο επιβλαβής οργανισμός αναφέρεται ότι προσβάλει την πιπεριά Capsicum annuum και το αυτοφυές ζιζάνιο αγριοντοματιά (Solanum nigrum). Αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ιθαγενές της Νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν). Εκτός Ασίας έχει αναφερθεί πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Δεν αναφέρεται στις λίστες ειδών της Οδηγίας 2000/29/EC ούτε αναφέρεται ως είδος καραντίνας από το EPPO.
Η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, βρίσκεται σε επαφή με το Μπενάκειο προκειμένου να διενεργηθεί Επείγουσα Αξιολόγηση Κινδύνου για τον εν λόγω νεοφανή στη χώρα οργανισμό, ώστε να διαπιστωθεί ο κίνδυνος και τα έκτακτα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο EPPO.

 Σαν νεοεισαχθέν φυτοφάγο άκαρι στη χώρα μας το οποίο μπορεί να αποβεί επιζήμιο σε καλλιεργούμενα φυτά (πιπεριά, Γκότζι μπέρι) και λόγω του ότι υπάρχει φόβος εγκατάστασής του προτείνεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και η φυτοϋγειονομική επιτήρηση των φυτειών στις οποίες βρέθηκαν προσβεβλημένα φυτά.
Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας και Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου παρακαλούνται να λάβουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκρίζωση του επιβλαβούς οργανισμού, την αποφυγή της διάδοσής του και να ενημερώσουν το Υπουργείο σχετικά με τις ενέργειές τους. Επίσης, όλες οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της χώρας μας, παρακαλούνται για την ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές ευθύνης τους και ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν ή ήδη καλλιεργούν Lycium barbarum (Γκότζι μπέρι).

Ζημιές

Το Aceria kuko καταστρέφει το φύλλωμα, μειώνοντας την φωτοσύνθεση και την απόδοση των φυτών. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί το κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες άλλων σολανωδών φυτών (τομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, καπνός). Επίσης, άγνωστο παραμένει το κατά πόσο μπορεί το άκαρι αυτό να λειτουργήσει ως φορέας ιώσεων που μπορούν να αποβούν καταστρεπτικές για τα παραπάνω φυτά.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Βρετανία, η ζημιά που προκαλεί στα φύλλα της πιπεριάς, αυξάνει όταν η θερμοκρασία είναι 25ºC και η σχετική υγρασία 65%. Τα προσβεβλημένα φύλλα αποπίπτουν μετά από 2 περίπου εβδομάδες από την αρχή της προσβολής.

Εισαγωγές

Πρέπει να επισημανθεί η ύπαρξη παραθύρων στη ρητή απαγόρευση εισαγωγής φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Σολανωδών (σύμφωνα με την Οδηγία 29 του 2000) από τρίτες χώρες (όπως π.χ. η Κίνα). Η χρήση αυτών των παραθύρων «βαφτίζει» ευρωπαϊκής προέλευσης φυτά που στην πραγματικότητα έχουν προέλευση την Κίνα, αποτελώντας μια πηγή κινδύνου για την ευρωπαϊκή φυτοπροστασία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου