Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Διαμαρτυρία ΓΕΩΤΕΕ παραρτημάτων Θράκης και Αν. Μακεδονίας για διορισμό οικονομολόγου στη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής

Με κοινή επιστολή των παραρτημάτων Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, προς τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση ως προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ενός υπαλλήλου του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, ο οποίος, σύμφωνα με την επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ, «δεν έχει τα εξειδικευμένα επιστημονικά προσόντα ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε έναν τέτοιο ιδιαίτερα πολύπλοκο ρόλο με δεδομένα (μεταξύ άλλων) την αναθεώρηση την ΚΑΠ, το φορτίο και την ευθύνη των κτηνιατρικών, αστυκτηνιατρικών, υγειονομικών, φυτοϋγεινομικών, ποιοτικών, κ.α. ελέγχων, τα μέτρα του ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ αλλά και την ευθύνη στα ζητήματα των τροφίμων, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης».
Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Κύριε Περιφερειάρχη,
με την παρούσα μας, κοινή επιστολή των παραρτημάτων Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, διαμαρτυρόμαστε έντονα και σας ζητούμε να ανακαλέσετε την με Α.Π: 4437/18-10-2011 (ΑΔΑ: 45ΟΡ7ΛΒ–1ΙΧ) απόφασή σας με την οποία καταργείτε έμπρακτα την επιστημονική εξειδίκευση στο δημόσιο και στη δημόσια υπηρεσία αλλά και απαξιώνετε το σύνολο των γεωτεχνικών, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Κύριε Περιφερειάρχη,
δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί επιλέξατε να ορίσετε ως προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, ο οποίος δεν έχει τα εξειδικευμένα επιστημονικά προσόντα ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε έναν τέτοιο ιδιαίτερα πολύπλοκο ρόλο με δεδομένα (μεταξύ άλλων) την αναθεώρηση την ΚΑΠ, το φορτίο και την ευθύνη των κτηνιατρικών, αστυκτηνιατρικών, υγειονομικών, φυτοϋγεινομικών, ποιοτικών, κ.α. ελέγχων, τα μέτρα του ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ αλλά και την ευθύνη στα ζητήματα των τροφίμων, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι στις σύγχρονες απόψεις για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα και προϋπόθεση, η αξιοποίηση των κατάλληλων ανθρώπων (εννοείται με τα κατάλληλα προσόντα) στις υπηρεσιακές θέσεις και κυρίως στις θέσεις των προϊσταμένων στις υπηρεσιακές μονάδες όλων των επιπέδων. Αυτήν την αδιαμφισβήτητη αρχή «επιχειρεί» να την καταρρίψει η συγκεκριμένη απόφασή σας, η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της γνωστής συνταξιοδότησης του σημερινού Γεν. Διευθυντή, οπότε ο διοικητικός υπάλληλος, τον οποίο ορίσατε ως αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή, θα ασκεί αυτός μόνιμα (μέχρι την αντικατάστασή του) τα πλήρη καθήκοντα της θέσης.
Είναι βέβαιο οι διατάξεις του Π.Δ. 144 / 2010 είναι τόσο προχειρογραμμένες, όσο και επικίνδυνες γιατί αν κάποιος περιοριστεί στενά σ’ αυτές τότε θα μπορέσει να κάνει Γεν. Διευθυντή όποιον θέλει, όπου θέλει και χωρίς καμία διαδικασία, η οποία να εξασφαλίζει ούτε την αποτελεσματικότητα, αλλά και το «κοινό περί δικαίου (και αξιοκρατίας) αίσθημα» των συναδέλφων γεωτεχνικών που υπηρετούν στις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Κύριε Περιφερειάρχη,
πέρα από το συγκεκριμένο Π.Δ. 144/2010, το ελληνικό δίκαιο περιλαμβάνει ένα πλαίσιο διατάξεων, νομοθετημάτων και νομολογιών με κορυφαίο το Π.Δ. 344 / 2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού», το οποίο προβλέπει σε ποια αντικείμενα μπορούν να απασχολούνται οι γεωτεχνικοί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και σε ποια αντικείμενα είναι υποχρεωτική η απασχόλησή τους. Ως εκ τούτου είναι εύκολο με μια δικαστική προσφυγή, να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση σας, ωστόσο εμείς σας καλούμε να την ανακαλέσετε.
Παραμένουμε πάντοτε στη διάθεσή σας προκειμένου να συζητήσουμε και να συμβάλλουμε στην κατάρτιση ενός σοβαρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού οργανογράμματος των υπηρεσιών της περιφέρειας, με διαφανείς διαδικασίες για την αξιολόγηση όλων των προϊσταμένων.
Σε περίπτωση που επιμείνετε στην απόφασή σας, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε από τους κ.κ. Υπουργούς, στους οποίους κοινοποιούμε την παρούσα, να παρέμβουν με κάθε τρόπο προκειμένου, αν μη τι άλλο, να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον.
Ομοίως, καλούμε το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τις γεωτεχνικές οργανώσεις στις οποίες κοινοποιούμε την παρούσα, κοινή επιστολή, να επιληφθούν του θέματος παρεμβαίνοντας άμεσα, με κάθε τρόπο (ακόμα και με δικαστικά μέσα), προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση.


Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης
Βασίλης Δελησταμάτης
Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας
Ζαφείρης Μυστακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου