Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία αναγνωρίζονται τα πτυχία των γεωπόνων ως master


Προς επίλυση βαίνει ένα πάγιο αίτημα των γεωπόνων το οποίο αφορά την ισοτιμία των πτυχίων με master. Αυτό έκανε γνωστό Στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Σπύρος Μάμαλης. «Γίνεται επιτέλους δεκτό ένα πάγιο αίτημα μας, να αναγνωριστούν ως master τα διπλώματά μας. Ο γεωτεχνικός κόσμος πάντα ζητούσε τα πτυχία μας τα οποία είναι πενταετούς διάρκειας να αναγνωρίζονται ως master. Αυτή την στιγμή κατατίθεται τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με το οποίο μας αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάμαλης. Και προσθέτει: «Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση των πτυχίων μας και θα ισχύσει από την ημέρα που θα ψηφιστεί ο νόμος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων αυτή η εξέλιξη αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των γεωπόνων που εργάζονται στο δημόσιο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι γεωπόνοι είχαν εγείρει πολλές φορές το θέμα όμως η απάντηση από το υπουργείο Παιδείας ήταν πάντα αρνητική.
Για μια πολύ θετική εξέλιξη η οποία ικανοποιεί ένα αίτημα πολλών ετών κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς. «Είναι μια εξέλιξη που το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μαζί με το Πολυτεχνείο περιμένουν χρόνια. Φυσικά και το βλέπουμε θετικά και φυσικά θα πρέπει να αναγνωριστεί το πτυχίο ως master για σχολές που είναι συνεχούς πενταετούς φοιτήσεως. Ωστόσο, περιμένουνε τις λεπτομέρειες», τονίζει ο κ. Παπλωματάς.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), κ. Νίκο Κακαβά ο οποίος μας δήλωσε: «Περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα ισχύσει για αυτούς που μπαίνουν από εδώ και πέρα ή και για τους υπάρχοντες. Είναι πάντως ένα χρόνιο αίτημά μας και αν τελικά αναγνωριστεί θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη».

Δύο τάσεις

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την αναγνώριση του πτυχίου του γεωπόνου ως master υπάρχει μια πολυετής κόντρα μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από τη μια μεριά υπάρχουν εκείνοι που είναι υπέρ της κίνησης αυτής καθώς θεωρούν ότι ο τίτλος του master αντιπροσωπεύει καλύτερα το επίπεδο γνώσεων που παρέχει η πενταετούς φοίτηση στα Τμήματα της Γεωπονικής σε σύγκριση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια που προσφέρουν πτυχίο τετραετούς φοίτησης με σαφώς μικρότερο αριθμό μαθημάτων και εργαστηρίων. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι προχωρούμε προς μια εναρμόνιση των προγραμμάτων σπουδών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., και έτσι δεν θα εμφανίζεται πλέον το παράδοξο, ο απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό (π.χ. Βρετανία) ως κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ στην Ελλάδα όχι. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η άποψη αυτή υποστηρίζεται από μεγάλη μερίδα φοιτητών αλλά και αποφοίτων αφού μια τέτοια αναγνώριση θα εξασφάλιζε αυτόματα ένα πρόσθετο εισόδημα σε όλους όσους εργάζονται ή φιλοδοξούν να εργαστούν στο Δημόσιο.
Από την άλλη μεριά υπάρχει η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να μείνει ως έχει και να μην ακολουθηθεί ο δρόμος που θα οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου από τα τρία χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πτώση του επιπέδου και της ποιότητας των σπουδών. Ουσιαστικά εκείνοι που αντιδρούν είναι ενάντια στην συμφωνία της Μπολόνια που αφορά την εναρμόνιση των σπουδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την άμεση σύνδεσή τους με τις ανάγκες τις αγοράς. Θεωρούν ότι κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποτελέσει μια ανεξάρτητη κοιτίδα γνώσης που θα καθορίζει μόνη της τα γνωστικά αντικείμενα και το χρόνο μέσα στον οποίο αυτά μπορούν να διδαχθούν, διατηρώντας το πολυμαθές που χαρακτήριζε πάντα τα ηπειρωτικά πανεπιστήμια της Ευρώπης σε σύγκριση με την έντονη εξειδίκευση των αντίστοιχων αγγλοσαξονικών.
Τερτυλλιανός Μήτσης
Xρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου