Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ!!!!!!!!!!!!!!

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης πραγματοποιήθηκε με  μεγάλη επιτυχία η ημερίδα του Συλλόγου Γεωπόνων Ροδόπης   με θέμα «Η ΚΓΠ μετά το 2013 – ευκαιρίες και προοπτικές» με  ομιλητές τους Ευρωβουλευτές   κ. Σπύρο Δανέλλη και τον κ. Γεώργιο Παπαστάμκο .

Ο Σύλλογός Γεωπόνων Ροδόπης είναι ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και προσπαθεί με τις δράσεις και πρωτοβουλίες του να συμβάλλει σε ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή μας .
Ήταν πάντα παρών σε όλες τις φάσεις αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης της ΚΓΠ – και το 1992 και το 1999 και το 2005 και τώρα για μετά το 2013 .
Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε  στη διοργάνωση και υλοποίηση της παραπάνω ημερίδας
θεωρώντας  εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος έγκυρα και έγκαιρα ποιες θα είναι οι βασικές  κατευθύνσεις, ώστε να σχεδιάσει και να προγραμματίσει σωστά τις δράσεις και πρωτοβουλίες του , προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες και να δημιουργήσει βιώσιμες προοπτικές .
Για την πλέον έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση  στο θέμα αυτό ,βασιστήκαμε σε δύο εξέχοντα και πολύ δραστήρια μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου , τον κ. Παπαστάμκο και τον κ. Δανέλλη ,  τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και τη θετική συμβολή τους στην προσπάθειά μας .

Δύο στόχους επιδιώξαμε να πετύχουμε με την  ημερίδα μας
Πρώτον  να κατανοήσουμε πως θα λειτουργήσει η νέα ΚΓΠ, δεδομένου ότι πριν από λίγο καιρό  ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης και επεξεργασίας των σχετικών προτάσεων , αποσαφηνίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι βασικές κατευθύνσεις , θα νομοθετηθεί φέτος το Φθινόπωρο ,  θα ψηφισθεί εντός του 2012 και θα ισχύσει μετά το 2013 και
Δεύτερο να κατανοήσουμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να  αποφύγουμε τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος , να αποφύγουμε τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων ,να αξιοποιήσουμε σωστά τα κίνητρα και τους κοινοτικούς πόρους  ώστε αυτό που έχουμε να το εξελίξουμε προς το καλύτερο ,  προς το ποιοτικότερο , προς το αποτελεσματικότερο , προς το  ανταγωνιστικότερο και όχι απλά να τους  απορροφούμε .
Να απομακρυνθούμε από τη θεοποίηση της ποσοτικής γεωργίας και να ενδιαφερθούμε για την ποιότητα - για να έχουμε βιώσιμο μέλλον ,σταθερή μας επιδίωξη πρέπει να είναι η παραγωγή πιστοποιημένων ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων , προϊόντων με  ταυτότητα .       
Για να το πούμε απλά ότι κάνουμε από εδώ και πέρα πρέπει να το κάνουμε σωστά .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γεωργία μας  συμπορεύεται με την ιστορία μας, είναι ο σημαντικός τομέας απασχόλησης των κατοίκων στην περιφέρεια , μπορεί να παράξει άμεσα πλούτο και λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής εθνικού εισοδήματος .
Ο πρωτογενής τομέας μας έχει ανάγκη σύγχρονης θεσμικής στήριξης αλλά και ορθολογικής αξιοποίησης όλου του Γεωτεχνικού  δυναμικού .

Γιατί ευκαιρίες , υπάρχουν και είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε
Ο αγροδιατροφικός τομέας για παράδειγμα , έχει μέλλον  όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση αλλά και για  δυναμικές  εξαγωγές .
Είμαστε  μια ευλογημένη χώρα που μπορεί να παράγει από μπανάνες μέχρι ζαχαρότευτλα .
Η αξιοποίηση της μεσογειακής διατροφής , που πρόσφατα αναγνωρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ σαν άυλο αγαθό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , είναι μια σημαντική δυνατότητα στα χέρια μας τόσο σαν μοντέλο διατροφής όσο και κυρίως για την παραγωγή των προϊόντων που την απαρτίζουν .
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε και  όχι να εκμεταλλευτούμε ( με ελληνοποιήσεις ) την στροφή  των Ελλήνων καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα , όχι μόνο για να υποκαταστήσουμε τα από παντού εισαγόμενα τρόφιμα αλλά και για δυναμικές εξαγωγές με στόχο ένα  πλεονασματικό ισοζύγιο .
Μπορούμε  να αναδείξουμε , να στηρίξουμε και να προωθήσουμε το ιδιαίτερο και διαφορετικό , τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σα χώρα , αυτό που προσπαθεί να κάνει εδώ το ΤΣΠ Ροδόπης .
Είναι ανάγκη  να δημιουργήσουμε εθνική καταναλωτική συνείδηση, να εμπιστευτούμε  τα ελληνικά προϊόντα , τα οποία ποτέ δεν συνδέθηκαν με διατροφικά σκάνδαλα , να «ανακυκλώνουμε» όσο γίνεται περισσότερο τα χρήματα στον τόπο μας , στη χώρα μας – γιατί στηρίζοντας την τοπική  οικονομία  , είναι πιο εύκολο να συντηρήσουμε  ή και να  δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας  ,να στηρίξουμε τον κοινωνικό μας ιστό
Βρισκόμαστε στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης , πιστεύουμε ότι βασιζόμενοι στις δυνάμεις μας , στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα , επιστρέφοντας στον πραγματικό μας πλούτο , στη γη μας , στο φυσικό μας περιβάλλον , στην πολιτιστική μας κληρονομιά μπορούμε να στηθούμε όρθιοι στα πόδια μας .


Βασικά σημεία προσανατολισμού της ΚΓΠ που πηγάζουν από τις ομιλίες των Ευρωβουλευτών

1.Η τελική ΚΓΠ θα διαμορφωθεί μέσα από διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα εμπλέκει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Επ.), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) και το Συμβούλιο
 2. Οι θέσεις του Ε.Κ. δε θα πρέπει να προεξοφλούνται ως θετικές, διότι και εκεί εκφράζονται   διαφορετικά συμφέροντα ,επομένως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση .

3.Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά,  στην καλύτερη περίπτωση οι συνολικές δαπάνες για τη γεωργία στην ΕΕ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
4. Με την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των 27 πλέον κρατών μελών, διαφαίνεται ότι            οι δημοσιονομικοί πόροι που θα διατεθούν για την Ελλάδα θα είναι σημαντικά λιγότεροι. 
5. «Δικαιώματα» όπως τα γνωρίζαμε δεν θα υπάρχουν μετά το 2013 . Το ιστορικό μοντέλο που "νομιμοποίησε" τις αδικίες που είχαν κατοχυρωθεί στην περίοδο αναφοράς,  εγκαταλείπεται από τη νέα ΚΓΠ. 

6. Κομβικής σημασίας ο όρος «ενεργός αγρότης» - δεν θα είναι ενιαίος σε επίπεδο Ε.Ε. – θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να ενσωματώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους .
7.Οι άμεσες ενισχύσεις που θα δίνονται από τη νέα ΚΓΠ θα είναι -με ελάχιστες ενδεχομένως εξαιρέσεις- αποσυνδεδεμένες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Επ. θα είναι υπολογισμένες με βάση δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια .

8.Η νέα ΚΓΠ θα συνεχίσει να κινείται με προσανατολισμό προς την αγορά.  Γι αυτό και επιλέγει ως κύριο μέτρο πολιτικής τις άμεσες ενισχύσεις που είναι αποσυνδεδεμένες από τον όγκο και το είδος της παραγωγής.  Έτσι επιτρέπει στον αγρότη να κάνει το δικό του προγραμματισμό και τις επιλογές του με βάση τα μηνύματα της αγοράς.  Του εξασφαλίζει όμως ένα βασικό επίπεδο εισοδηματικής στήριξης, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των όρων πολλαπλής συμμόρφωσης.   Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Επ. αυτό το επίπεδο θα είναι ενιαίο για ένα κράτος μέλος ή για μια περιφέρεια, αλλά δεν θα είναι ενιαίο για όλη την ΕΕ. 
9.Προβλέπεται και μια επιπρόσθετη πράσινη κοινοτική ενίσχυση για όσους υιοθετήσουν ετήσιες περιβαλλοντικές δράσεις, πέραν αυτών που απαιτεί η πολλαπλή συμμόρφωση (πχ για φυτοκάλυψη, αμειψισπορά, μόνιμους βοσκοτόπους, οικολογική αγρανάπαυση, ενδεχομένως και περιοχές NATURA 2000).

10.Προβλέπεται και μια ετήσια κοινοτική ενίσχυση για τους αγρότες σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. 
11.Σε σχέση με τα μέτρα αγοράς, περιορίζει τους μηχανισμούς παρέμβασης στο ρόλο ενός "πλέγματος ασφαλείας" σε περιπτώσεις κρίσεων, αλλά τονίζει την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

12.Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αυτά διατρέχονται οριζοντίως από ένα πνεύμα αναγνώρισης της σημασίας του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της καινοτομίας.  Δίνεται πάντως μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση και την απλοποίηση πολιτικών ποιότητας και προώθησης των γεωργικών προϊόντων






Κύρια σημεία ενδιαφέροντος και προβληματισμού από την ομιλία                                        του κ. ΣΠΥΡΟΥ ΔΑΝΕΛΛΗ  Ευρωβουλευτή

Η νέα ΚΓΠ νομιμοποιεί κατά κάποιο τρόπο τον πολυλειτουργικό ρόλο που έχει η γεωργία και τονίζει τη σύνδεση της ΚΓΠ όχι μόνο με τους αγρότες αλλά και με όλους τους πολίτες.    Και αυτό διότι ο ενεργός αγρότης καλείται να προσφέρει όχι μόνο διατροφικά προϊόντα στις αγορές, αλλά και υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο, που πολλές φορές δεν αποτιμώνται καν στην αγορά.  Την παροχή αυτών των δημόσιων αγαθών θα επιχειρήσει να καλύψει μέρος των άμεσων ενισχύσεων της ΚΓΠ.  
Αλλά ο  χώρος αναζήτησης και εντοπισμού των ευκαιριών θα είναι η ίδια η αγορά, οι προτιμήσεις του καταναλωτή.  Η ΚΓΠ περιγράφει το πλαίσιο των ευκαιριών, όπως φαίνεται ήδη:  προϊόντα ποιότητας και με ταυτότητα, χρήση της καινοτομίας και μεθόδων που διασφαλίζουν μέγιστη αποδοτικότητα των πόρων, φυσικών, ανθρώπινων και δημοσιονομικών.
Δεν υπάρχει λοιπόν μια μαγική απάντηση.  Δεν υπάρχει ένα προϊόν που υπερέχει έναντι ενός άλλου από πλευράς αποδόσεων, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε συνθήκες.  Τη βιώσιμη λύση θα τη δώσει η μεθοδολογία και όχι το "λυσάρι".  Η γεωργία και η ύπαιθρος πρέπει να αναβαπτισθούν και να αναπτυχθούν, σε νέα βάση, με νέα αντίληψη για το ρόλο του ενεργού αγρότη και του κράτους, για το τι ωφελεί και τι βλάπτει, για τη θέση και τις υποχρεώσεις του καθενός μας ως προς το κοινωνικό σύνολο.  
Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τις αλληλεξαρτήσεις και τις αλληλοσυνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τομέων, ώστε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τις συνέργειες  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι καθημερινές μας δραστηριότητες αφήνουν πίσω ίχνη και γι αυτά έχει ο καθένας μας τη δική του ευθύνη.

 Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα γεωφυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, που ευνοούν ταυτοχρόνως και τον τουρισμό και τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.  Υπό μια προϋπόθεση.   Ότι η ανάπτυξη του ενός τομέα δε θα γίνεται σε βάρος του άλλου.  Υπό την προϋπόθεση, δηλαδή, ότι θα εξασφαλίζεται αειφορία, η προστασία και διατήρηση εκείνων των χαρακτηριστικών και των πόρων που είναι απαραίτητοι για την ορθολογική ανάπτυξη κάθε τομέα χωριστά και όλων μαζί.  
Αυτές οι διαπιστώσεις μας οδηγούν σε αδιαμφισβήτητη λύση, μακριά από "το μαζικό και το απρόσωπο", είτε των γεωργικών προϊόντων (χύμα) είτε των υπηρεσιών τουρισμού.  Μας στρέφει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες ποιότητας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ταυτότητα.  Μας οδηγεί σε συνέπεια στις συναλλαγές, σε σεβασμό προς τον καταναλωτή, τη φύση, τις υποχρεώσεις μας.  Και μας οδηγεί στην αναγκαιότητα να κατανοήσουμε τη σημασία της συλλογικής και υπεύθυνης δράσης.
Αυτό είναι ακόμα ένα θέμα που πρέπει να  επαναπροσδιορίσουμε.  Κι αυτό διότι κακές εμπειρίες έχουν οδηγήσει τους αγρότες στην καχυποψία για οποιαδήποτε συλλογική δράση.  Η συλλογική δράση όμως στη βάση υγιών επιχειρηματικών κριτηρίων είναι απολύτως απαραίτητη, ιδίως σε μια χώρα με μικρές παραγωγικές μονάδες, όπως η Ελλάδα.  Και είναι ακόμα πιο απαραίτητη στις μέρες μας.  Γιατί σήμερα, ο αγρότης καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποκομίσει ένα καλό εισόδημα, από μια αγορά που είναι ανοικτή και ιδιαίτερα ανταγωνιστική, σε συνθήκες διασποράς των συμφερόντων των παραγωγών και συγκέντρωσης των συμφερόντων στην υπόλοιπη αγροδιατροφική αλυσίδα

Ως προς τα δημοσιονομικά  θέλω να επισημάνω  ότι η εστίαση αποκλειστικά στο ύψος των πόρων που θα διατεθούν στην ελληνική γεωργία είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκής για την κατανόηση των ευκαιριών και στη χειρότερη είναι στρεβλωτική.  
Τα χρήματα από μόνα τους, μπορεί να οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά σίγουρα δεν εγγυώνται βελτιώσεις.  Αυτό το βλέπουμε και από την εμπειρία που είχε η χώρα.  Παρά τον πακτωλό των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στη γεωργία της χώρας από την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ μέχρι σήμερα, αυτό που καταγράφεται είναι ένα όλο και πιο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων, η υποβάθμιση και εξάντληση των φυσικών πόρων, αλλά και τεράστιες αδικίες σε βάρος αγροτών της χώρας και του Έλληνα φορολογούμενου.  Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η καταγραφή οδηγεί σε ισοπεδωτική αντιμετώπιση του γεωργικού τομέα και στην απαξίωση ακόμα και εκείνων που με επιμονή και προσήλωση αφοσιώνονται στη γεωργία στη βάση της υγιούς επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας, της καινοτομίας και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.  

Χρειαζόμαστε μια ΚΓΠ με προσανατολισμό τέτοιο που να στηρίζει τις προτεραιότητες της χώρας για τη γεωργία και την ύπαιθρο , να επιτρέπει και να ενθαρρύνει την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.  
Πρέπει λοιπόν να κρίνουμε την ΚΓΠ ως πλαίσιο ευκαιριών για τη χώρα.
Ακόμα δηλαδή κι αν χάνονται πόροι, θα πρέπει να βλέπουμε  τι ευκαιρίες παρουσιάζονται για την ελληνική γεωργία και ύπαιθρο και να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο . ώστε να αποκτήσουμε έναν ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα και μια βιώσιμη -οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά- ύπαιθρο. 



ΚΓΠ μετά το 2013 - Κύρια σημεία παρέμβασης του Καθηγητή                                                                        κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ  Ευρωβουλευτή

Είναι από όλους αποδεκτό ότι ο γεωργικός τομέας διαδραματίζει πολυλειτουργικό ρόλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή δημοσίων αγαθών υπέρ του κοινωνικού συνόλου, γεγονός που επιτάσσει και την δημόσια στήριξη και παρέμβαση.
Είναι αναγκαία η ύπαρξη  μίας ισχυρής Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην ΕΕ με την  ισχύουσα «αρχιτεκτονική» της ΚΓΠ – την ύπαρξη δύο χωριστών , συμπληρωματικών πυλώνων.
Συνεπώς δεν συνηγορούμε υπέρ της επανεθνικοποίησης της ΚΓΠ, της συγχρηματοδότησης στον πρώτο πυλώνα και της περαιτέρω μεταφοράς πόρων προς τον δεύτερο πυλώνα.
Ο προϋπολογισμός της ΚΓΠ θα πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ισχύοντα επίπεδα, ενώ η χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων (π.χ. κλιματική αλλαγή) θα πρέπει να αναζητηθεί και μέσω άλλων πολιτικών της ΕΕ (π.χ. οριζόντια περιβαλλοντική πολιτική).
Είναι απαραίτητη η διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων για την στήριξη και σταθεροποίηση του γεωργικού εισοδήματος, καθώς και για την αντιστάθμιση παροχής δημοσίων αγαθών που δεν αμείβονται -επαρκώς- από την αγορά.
Η δίκαιη (ανα)κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ γεωργών εντός του ιδίου κράτους μέλους αποτελεί κεντρική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως προς την (ανα)κατανομή και τη στοχοποίηση της Ελλάδος ότι λαμβάνει αναλογικά τις υψηλότερες ενισχύσεις, ο κ. Παπαστάμκος ανέδειξε έναν εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού του μέσου ύψους ενισχύσεων ανά κράτος μέλος. Εάν ληφθούν υπόψη οι μέσες ενισχύσεις ανά δικαιούχο τότε η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις, έναντι της υψηλότερης θέσης ως προς την μέση ενίσχυση ανά εκτάριο.
Εν όψει της διαπραγματευτικής αντιπαράθεσης ως προς το επίπεδο ενίσχυσης ανά κράτος μέλος/ περιφέρεια στο πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων του γεωργικού τομέα της χώρας μας, καθώς και τεκμηρίωσης αντικειμενικών κριτηρίων (όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ, το ποσοστό απασχόλησης στον γεωργικού τομέα κ.α.)
Σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο νέο μοντέλο κατανομής των αμέσων ενισχύσεων (ενιαία στρεμματική ενίσχυση σε επίπεδο κράτους μέλους/ περιφέρειας), απορρίπτεται ευρέως ο καθορισμός ενιαίου ύψους ενίσχυσης σε επίπεδο ΕΕ (flat rate).Οι ελληνικές αρχές καλούνται να προβούν στον καθορισμό των περιφερειών της χώρας με αγρονομικά κριτήρια, ώστε να διασφαλισθεί η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά τον πλέον  επωφελή τρόπο. 
Θετικές είναι οι προτάσεις για: α. θέσπιση οροφής, β. παροχής ειδικής ενίσχυσης στους μικρούς γεωργούς, και γ. καταβολής ενισχύσεων μόνον στους «ενεργούς γεωργούς».
Απαραίτητη η διατήρηση συνδεδεμένων ενισχύσεων σε ορισμένες περιοχές και ορισμένους τομείς (εντός των ανωτάτων ορίων που επιβάλλουν οι δεσμεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου).
Ως προς την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την 'πράσινη' άμεση ενίσχυση (ως συμπληρωματική της βασικής), ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε ότι:
α. Τα μέτρα για την 'πράσινη' άμεση ενίσχυση θα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους και να μην δημιουργούν δυσανάλογο διοικητικό άχθος τόσο στους παραγωγούς, όσο και στις εθνικές διοικήσεις
β. Πέραν των μέτρων που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή (αμειψισπορά, οικολογική αγρανάπαυση, μόνιμοι βοσκότοποι, φυτική κάλυψη), θα πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω ο κατάλογος, ώστε να συμπεριληφθούν και μέτρα που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και των λοιπών μεσογειακών κρατών μελών, όπως η διατήρηση των αμπελώνων, οπωρώνων και ελαιώνων σε καλή βλαστική κατάσταση.
γ. Η εφαρμογή επιπλέον 'πράσινων' μέτρων για την καταβολή της πρόσθετης ενίσχυσης δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της βασικής άμεσης ενίσχυσης που συνδέεται με την πολλαπλή συμμόρφωση, στο πλαίσιο της οποίας οι γεωργοί υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις 'ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές'.
Τα ισχύοντα μέτρα αγοράς (δημόσια παρέμβαση, ιδιωτική αποθεματοποίηση) θα πρέπει όχι απλώς να διατηρηθούν, αλλά να ενισχυθούν και να καταστούν περισσότερα ευέλικτα: ταχύτερη ενεργοποίηση, επέκταση σε άλλους τομείς, επικαιροποίηση τιμών παρέμβασης με βάση τις σημερινές τιμές και κόστος παραγωγής.
Θετική η πρόταση της Επιτροπής για το νέο εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος στο πλαίσιο των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων στον β' πυλώνα.
Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, την ενίσχυση των ισχυόντων προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων, και των συστημάτων ποιοτικής παραγωγής (προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΙΠΠ και προϊόντα βιολογικής γεωργίας)..
Η "Ανάπτυξη της Υπαίθρου" πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο της ΚΓΠ (και όχι να υπαχθεί στην περιφερειακή πολιτική). Ο β' πυλώνας πρέπει να είναι γεωργοκεντρικός με ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις υπέρ της ανταγωνιστικότητας, του εκσυγχρονισμού, των διαρθρωτικών βελτιώσεων στον γεωργικό τομέα, της αύξησης της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής, της κατάρτισης των γεωργών, της συμμετοχής σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων.
Για τους  Νέους  Γεωργούς, ο κ. Παπαστάμκος προτείνει: 
α.  εισαγωγή στοχευμένων μέτρων στο πλαίσιο και του α' πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) και
β. υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων για την εγκατάσταση και την κατάρτιση νέων αγροτών στο πλαίσιο του β' πυλώνα. Η ανανέωση των γενεών στον γεωργικό τομέα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ.
Είναι ιδιαίτερης σημασίας η διατήρηση της αντισταθμιστικής ενίσχυσης για τις μειονεκτικές περιοχές. 
Είναι αναγκαία η ειδική στήριξη των  γεωργών των οποίων τα αγροτεμάχια βρίσκονται εντός των περιοχών του Δικτύου ΝΑΤURA 2000, καθώς και περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ) Γεωργικής και Δασικής γης, ως αντισταθμιστική ενίσχυση για τη συμμόρφωση με αυστηρές προδιαγραφές.

Ο Σύλλογός Γεωπόνων ευχαριστεί όλους  τους ενδιαφερόμενους για τη θετική τους ανταπόκριση και συμμετοχή  στην εκδήλωσή μας  και δεσμεύεται μαζί με τους Ευρωβουλευτές , να επανέλθει με νέα ημερίδα , όταν η ΚΓΠ πάρει την τελική της μορφή και μπορούμε να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες εφαρμογής . 
Ευχαριστούμε το Τοπικό Σύμφωνο Ροδόπης και τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» - Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κομοτηνής για την συνδρομή τους .
Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους και φίλους που εργάστηκαν για την επιτυχία της τόσο σημαντικής ημερίδας.

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΑΣ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή