Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης .

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Η ομάδα πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας  Ροδόπης ( ΤΣΠ ) , υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι στην τελευταία συνάντησή μας την 06.12.2010  διέθεσε σχέδιο καταστατικού με στόχο να μελετηθεί και στην επόμενη συνάντησή μας να συζητηθούν προτάσεις , απόψεις και ιδέες που θα βοηθήσουν να πλάσουμε ένα τελικό κείμενο καταστατικού που θα μας ταιριάζει καλύτερα με τις αναγκαίες συμπληρώσεις , διορθώσεις ή τροποποιήσεις και το οποίο θα υπογραφεί .

Όπως σας είναι γνωστό η επόμενη συνάντηση, με κοπή βασιλόπιτας , καθορίστηκε για την 21 Ιανουαρίου 2011 ημέρα Παρασκευή στις 4μ.μ.  στο  εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής .

Με το παρόν δελτίο τύπου και με τη μορφή πρότασης για συζήτηση κοινοποιούμε τα άρθρα του υπό σύσταση καταστατικού που αναφέρονται στους στόχους , σκοπούς και στα μέσα επίτευξης των στόχων .

.






ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ

«ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ»



ΑΡΘΡΟ 1
Συστήνεται αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, ως μη κυβερνητικός οργανισμός σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 784 του Αστικού Κώδικα.

ΑΡΘΡΟ 2. ΕΠΩΝΥΜΙΑ

Συστήνεται Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία-ΑΜΚΕ, ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός-ΜΚΟ, για να συμβάλλει στην προώθηση της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ν.Ροδόπης – τοπικά προϊόντα, παρεχόμενες υπηρεσίες ,πολιτιστική προβολή .με στόχο την επίτευξη ενός συνολικού θετικού αποτελέσματος.
Η επωνυμία της εταιρίας είναι «ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» και χάριν συντομίας «Τ.Σ.Π. ΡΟΔΟΠΗΣ».
Η εταιρία έχει σφραγίδα, στην οποία αναγράφονται η επωνυμία της  «……………….»

ΑΡΘΡΟ 3. ΕΔΡΑ
Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στην πόλη ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Η έδρα του Τ.Σ.Π. μπορεί να μεταφερθεί με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης των εταίρων.

ΑΡΘΡΟ 4. ΣΗΜΑ
Στους εταίρους χορηγείται σήμα το οποίο αναρτάται σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους.
Οι εταίροι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους και να τοποθετούν το κείμενο του Τ.Σ.Π. σε σημείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πελάτες τους.
Το σήμα και το λογότυπο θα σχεδιαστεί από ειδικούς και θα αποτελεί ιδιοκτησία του Τ.Σ.Π., δικαίωμα δε χρήσης του θα έχουν μόνο οι εταίροι που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Τ.Σ.Π.

ΑΡΘΡΟ 5. ΣΚΟΠΟΣ
Οι σκοποί της εταιρίας είναι κοινωνικοί, ανθρωπιστικοί, εκπαιδευτικοί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί, εθνωφελείς, ερευνητικοί και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικοί.
Πιο συγκεκριμένα θα επιδιωχθεί η ανάδειξη , στήριξη και προώθηση των ονομαστών τοπικών προϊόντων της περιοχής  , των παρεχόμενων υπηρεσιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με :
1.      Την καθιέρωση ετήσιας «Γιορτής τοπικών προϊόντων γεύσεων και πολιτισμού»
2.      Την πραγματοποίηση «κλαδικών» εκδηλώσεων ( γιορτές) για επί μέρους τοπικά προϊόντα  ( όπως μέλι , λάδι , κρασί , τσίπουρο , ούζο , αρωματικά φαρμακευτικά φυτά , προϊόντα ορεινής ζώνης , προϊόντα βιολογικής γεωργίας , εκδηλώσεις γευσιγνωσίας , παραδοσιακής γαστρονομίας , παραδοσιακή ζαχαροπλαστική , συλλογή παραδοσιακών συνταγών κλπ  σε συνεργασία με Δήμους , Συνεταιρισμούς ,Δίκτυα προϊόντων ,συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς .
3.      Την αξιοποίηση της «Μεσογειακής διατροφής» και των  δυνατοτήτων για την προβολή των αντίστοιχων τοπικών προϊόντων
4.      Την συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής μας
5.      Την συμμετοχή σε εκθέσεις και λοιπές εκδηλώσεις προβολής τοπικών προϊόντων , παρεχόμενων υπηρεσιών και πολιτισμού .
6.      Την έκδοση φυλλαδίων  ή CD ενημερωτικού περιεχομένου
7.      Την  από κοινού προβολή των επιχειρήσεων του κλάδου, της περιοχής και των δυνατοτήτων που προσφέρει στον επισκέπτη (έντυπη και ηλεκτρονική)
8.      Την συνεργασία με φορείς παρόμοιων στόχων και σκοπών
9.      Την από κοινού συνεργασία με τουριστικά γραφεία και εν γένει γραφεία ταξιδιών
10.  Την δημιουργία προϋποθέσεων για παροχή τουριστικών υπηρεσιών, αναβαθμισμένης ποιότητας, με την ταυτότητα της περιοχής ( επιμόρφωση στελεχών και σύσταση γραφείου ξεναγών – η περιοχή δεν έχει ξεναγούς )
11.  Την διαφύλαξη των παραδοσιακών αισθητικών και καταναλωτικών προτύπων της περιοχής
12.  Την  διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
13. Την προστασία του περιβάλλοντος από τις τουριστικές δραστηριότητες
14. Την προστασία των καταναλωτών-επισκεπτών από κερδοσκοπικές πρακτικές.
15. Την εξυπηρέτηση & ενημέρωση των εταίρων του Τ.Σ.Π. και των επισκεπτών.
16. Την  προστασία των εταίρων του Τ.Σ.Π. από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
16. Την  διασφάλιση της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής- την προώθηση της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας , της ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής , την εφαρμογή των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής .
17. Την εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των εταίρων του Τ.Σ.Π. και  του προσωπικού που απασχολούν.
18 . Τον  σχεδιασμό και την προώθηση ειδικού σήματος για τις παρεχόμενες από τους    εταίρους-μέλη, υπηρεσίες αναβαθμισμένης ποιότητας.
19. Την  συνεργασία με ειδικούς σε θέματα τουρισμού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
20. Την  διεύρυνση των αγορών.
21. Την ομοιόμορφη, ποιοτική και οργανωμένη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες.
22. Την οργάνωση δραστηριοτήτων για τον ελεύθερο χρόνο των επισκεπτών, με σκοπό την παραμονή τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στην περιοχή.
23. Την συνεργασία με στόχο την καλύτερη διαχείριση – εξυπηρέτηση των πελατών-επισκεπτών.
24. Την συνεργασία με επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων διατροφής, για κάλυψη των αναγκών διατροφής των επισκεπτών στην περιοχή.
25. Την συνεργασία με επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών χειροτεχνημάτων και ειδών λαϊκής τέχνης, τόσο για την διακόσμηση των καταλυμάτων όσο και για την προώθησή τους στους επισκέπτες, ως ενθύμια της περιοχής.
26. Τον καθορισμό προγράμματος διαδρομών και προορισμού για τους επισκέπτες., όπως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μονοπατιών της περιοχής , την επίσκεψη και παραμονή στους οικισμούς της ορεινής ζώνης , τις επισκέψεις των εκτεταμένων βιοτόπων , την παρακολούθηση πουλιών από ειδικά παρατηρητήρια , την ενημέρωση για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής ,την ανάδειξη τοπικών ποικιλών φυτών και φυλών ζώων , την αξιοποίηση της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής και του ανθρώπινου δυναμικού μας , την αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης και του άξονα της Εγνατίας οδού , την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου μας, την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων , της ιστορίας μας , της κουλτούρας μας , της αξεπέραστης φιλοξενίας μας , του ιδιαίτερου και διαφορετικού που έχουμε και πολλά άλλα .

27. Την  προώθηση εφαρμογής ποιοτικών σημάτων HACCP, ISO κλπ.
28. Την προώθηση για υλοποίηση από την Αυτοδιοίκηση, έργων ανάδειξης του πολιτισμού και της φύσης, ως συμπληρωματικών έργων.
29. Την δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων και εκθετηρίου τοπικών προϊόντων
30. Την προώθηση της προσπάθειας δημιουργίας τοπικών αγορών αγροτικών προϊόντων μόνο από αγρότες .



Όποιος ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις και θέλει να συμμετέχει  στην προσπάθειά μας , μπορεί να καταθέσει από τώρα προτάσεις και ιδέες στο FAX 2531022121 ή στο email  kdkom@otenet.gr .

Επίσης είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να παραλάβει όλο το σχέδιο καταστατικού

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να έρθετε σε επαφή μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα 2531082019 – 6974336775 – 2531022121




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου