Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ -ΔΑΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΕΑ ΚΑΠ


ΔΑΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ-Πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα: Νέα ΚΑΠ-Προκλήσεις και Προοπτικές

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης
Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήριος
Παπαδόπουλος σας προσκαλούν στην ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας &
Θράκης με θέμα «Νέα ΚΑΠ-Προκλήσεις-Προοπτικές-Επιπτώσεις» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24
Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 17:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Chris & Eve (3o χλμ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης).
Στην ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές οι κ.κ.:
1. Ευθύμιος Ιακωβάκης Γεωπόνος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών
Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ)
2. Δημήτρης Σοφολόγης Γεωπόνος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων
(Π.Ο.Σ.Γ )

                                                                  Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης                  Ο Θεμ. Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικονομίας
         Χρήστος Μέτιος Σωτήριος                                                    Θ. Παπαδόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ -ΔΑΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ-ΔΑΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Μέτρα έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος της δακοκτονίας ζητούν οι Περιφέρειες από το ΥπΑΑΤ

Τον κίνδυνο καθυστέρησης της έναρξης και της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2015 επισημαίνουν το τελευταίο διάστημα οι Περιφέρεις της χώρας.

συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΕΔΥ με τον Αναπλ. Υπουργό και τον Υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αποστόλου και κ. Σγουρίδη αντίστοιχα.



Στην συνάντηση κατατέθηκε υπόμνημα με τις πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας (το οποίο παρατίθεται παρακάτω) πάνω στις οποίες έγινε διεξοδική συζήτηση. Τόσο ο Αναπλ. Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις θέσεις  της Ομοσπονδίας, ζήτησαν την συνεργασία των Γεωτεχνικών για την επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν.
Στα πλαίσια αυτά η ΠΟΓΕΔΥ θα καθορίσει ομάδα εργασίας  από μέλη του Γ.Σ.  που θα διαμορφώσουν τις τελικές προτάσεις για τα 2 θέματα που χρήζουν άμεσης  αντιμετώπισης: α)  τον κτηνίατρο εκτροφής και β) τις βοσκήσιμες εκτάσεις, στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων.  

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

περιφερειάρχες-Άμεση σύνταξη προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/2/2015), μεταξύ εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και των περιφερειακών αρχών της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Αγοραστό. Το θέμα της σύσκεψης ήταν η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σύμφωνα με το νόμο 4264/2014 και την ΚΥΑ 117394/2932 (ΦΕΚ Β 3557/ 30-12-2014). Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ζητηθεί, το συντομότερο δυνατόν, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, προκειμένου να υπάρξει κοινή απόφαση για την πραγματοποίησή τους. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος, «το ζήτημα της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι εξαιρετικά επείγον. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα το έργο οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς φορείς».
 Σύμφωνα με το νόμο 4264, μέχρι τις 15/5/2015 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει η κατάταξη των βοσκήσιμων εκτάσεων σε ζώνες χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας και να καθοριστούν τα στρέμματα που αναλογούν ανά ζωική μονάδα ανάλογα με τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπων. Γεωπόνος και δασολόγος που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) και στην οικεία Διεύθυνση Δασών, στην οποία βρίσκεται η κάθε βοσκήσιμη έκταση, πρέπει να συντάσσουν έκθεση αυτοψίας με την οποία θα προσδιορίζουν αν η έκταση ή τμήματα αυτής κατατάσσονται σε ζώνη χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ 117394/2932, που υπογράφουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης συντάσσονται: α) για τις Ιδιωτικές εκτάσεις με κύρια χρήση τη βοσκή, από τους ιδιοκτήτες τους και β) για τις Δημόσιες εκτάσεις (Δημοσίου και ΝΠΔΔ), από τις οικείες κτηνοτροφικές οργανώσεις και σε περίπτωση αδυναμίας τους από τις οικείες Π.Ε., οι οποίες συντάσσουν ένα προσωρινό διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ανά Δήμο.

Προσλήψεις εποχικού προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους εμβολιασμούς κατά του μελιταίου πυρετού

Την άμεση πρόσληψη επαρκούς εποχιακού προσωπικού ώστε να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες μαζικών εμβολιασμών των θηλυκών αιγοπροβάτων και οι ορολογικοί έλεγχοι των αρσενικών για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού κατά το 2015, αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά το έτος 2014, και με δεδομένη την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν, έφεραν σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό, όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με ΠΟΓΕΔΥ για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα



Συνάντηση στις 11-2-2015 είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με αντιπροσωπεία του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Από την ΠΟΓΕΔΥ. Στην συνάντηση μετείχαν οι Ν. Κακαβάς (Πρόεδρος Δ.Σ.), Α. Ρήγας (Οργ. Γραμματέας), Σ. Λαμπρόπουλος (Μέλος), Δ. Βάτσος (Πρόεδρος Ιχθυολόγων Δ.Υ.), Κ. Κοκκινάκη (Γεν. Γραμματέας Γεωπόνων Δ.Υ.) και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Πειραιά Σοφία Τζίνη. Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. έθεσαν θέματα που άπτονται της διατροφικής ασφάλειας, της λειτουργίας της λαχαναγοράς, κρεαταγοράς αλλά και της ιχθυόσκαλας.
Τονίστηκε η αναγκαιότητα του δημοσίου χαρακτήρα όλων των παραπάνω αφού έχουν να κάνουν με την εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας του συνόλου του πληθυσμού του λεκανοπεδίου. Επίσης έγινε αναφορά στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκαν στην σοβαρή υποστελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά και στην σοβαρή δουλειά που γίνεται από τους υπηρετούντες Γεωτεχνικούς. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι για την νέα Περιφερειακή αρχή ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της ποιότητας ζωής αποτελεί βασική προτεραιότητα. Βασική άξονας ανάπτυξης μπορεί να είναι ο σχεδιασμός του πρωτογενή τομέα και της εμπορίας αυτού.
Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πάντα στα πλαίσια της αειφορίας και την παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων για τους πολίτες του Πειραιά. Στα πλαίσια αυτά οι Γεωτεχνικοί επιστήμονες μπορούν να αποτελέσουν βασικούς συνεργάτες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και είναι αυτονόητη η διαρκής συνεργασία με συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τόσο τους Εργαζόμενους Γεωτεχνικούς όσο και τους πολίτες.
Ζητήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη η κατάθεση ενός συνόλου προτάσεων στις οποίες οι Γεωτεχνικοί μπορεί να συμβάλουν με την επιστημονική τους κατάρτιση.