Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2014»



1. Η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με το Π.Κ.ΠΦ.Π.Ε. Καβάλας  εκδίδει το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε. Ροδόπης για καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία.
  2. Διαπιστώσεις. Η βαμβακοκαλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο σχηματισμού χτενιών. Σχεδόν στο σύνολο των βαμβακοφυτειών στην Π.Ε. Ροδόπης έχουμε μια οψίμηση της τάξεως των 10-15 ημερών ενώ υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία των βαμβακοκαλλιεργειών από περιοχή σε περιοχή. Μόνο στην περιοχή Ξυλαγανής –Προσκυνητών – Μαρώνειας η καλλιέργεια κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Στην περιοχή Μέσης – Γλυφάδας – Μητρικού παρατηρήθηκαν μεγάλες εστίες προσβολών από αφίδες ιδιαίτερα σε χωράφια που προηγήθηκαν εντομολογικοί ψεκασμοί (θρίπες –καράφατμε), ενώ η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε σε περιορισμένη έκταση συνέβαλε σε περαιτέρω οψίμηση των βαμβακοφύτων στην συγκεκριμένη περιοχή.
Από τις μετρήσεις στις παγίδες (πράσινου-ρόδινου σκουληκίου) που τοποθέτησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης, αλλά και από τις επισκέψεις στις βαμβακοφυτείες που πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας οι προσβολές από σκουλήκια είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
 3. Συστάσεις-Καλλιεργητικές πρακτικές. Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς στις περιοχές που είναι προσβεβλημένες από αφίδες να αποφύγουν τους ψεκασμούς, και να εμπιστευθούν τα ωφέλιμα έντομα που θα καθαρίσουν το χωράφι και θα τα χρειαστούμε στην καταπολέμηση του πράσινου-ρόδινου σκουληκιού.  Στα χαλαζοκτυπημένα χωράφια οι παραγωγοί να μην παρασύρονται  σε υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις και ποτίσματα για να αναπληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το χαμένο φύλλωμα, γιατί με αυτό τον τρόπο επιτυχαίνουν μεγαλύτερη οψίμηση και κατά συνέπεια μικρότερη παραγωγή. Αλλά και στις περιοχές που είναι όψιμες να κάνουμε ορθολογική χρήση λιπασμάτων-νερού-ρυθμιστών ανάπτυξης για να μην οψιμίσουμε περισσότερο αλλά και επειδή τα φυτά με υπερβολική βλαστική ανάπτυξη είναι πιο ευπαθή στις εντομολογικές προσβολές.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί για ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας μας 2531350410-8.