Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Eγκατάσταση Νέων Γεωργών»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης  ενημερώνει τους παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο
Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών
(Μέτρο 112 του ΠΑΑ 2007-2013 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”), ότι έχει εκδοθεί η 2η προκήρυξη του προγράμματος(ΑΔΑ ΒΛΓΓΒ-ΩΔΤ).
Οι φάκελοι υποψηφιότητας των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβάλλονται
από 18 Μαρτίου μέχρι 16 Μαΐου 2014
στο γραφείο 423 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης.
Πληροφορίες, αντίγραφο της προκήρυξης καθώς και υποδείγματα των φακέλων υποψηφιότητας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από το διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ν.Ροδόπης ( κτίριο της πρώην Νομαρχίας 4ο όροφο Γραφείο 423 τηλ.2531350442)  .

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ




11:30-11:40  Έναρξη - Χαιρετισμοί.
11:40-11:45  Απονομή του βραβείου «Αγρότης της χρονιάς», από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παραρτήματος Ανατ. Μακεδονίας, κ. Ζαφείρη Μουστακίδη.
11:45-12:15  «Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία: Οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες».  Σπυρίδων Κουτρούμπας, καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
12:15-13:00 «Ποιοτικά χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικές-βιομηχανικές εφαρμογές υψηλής ποιότητας ζεολιθικών τόφφων». Ανέστης Φιλιππίδης,  καθηγητής Ορυκτολογίας - Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
13:00-13:30  Τοποθετήσεις – Συζήτηση.

ΗΜΕΡΙΔΑ-«Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία. Δυνατότητες και προοπτικές»



Για τις εφαρμογές του φυσικού ορυκτού ζεόλιθος στην γεωργία, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες επιθυμούν, σε ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα.
Το θέμα της ημερίδας είναι  «Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία. Δυνατότητες και προοπτικές» και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 11:30π.μ., στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).
Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό, η χρήση του οποίου στη γεωργία επεκτείνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφέρονται και άλλες χρήσεις όπως κτηνοτροφική, βιομηχανική, οικιακή, διατροφική κ.α. Τα κύρια θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του ζεόλιθου στην γεωργία, είναι η δέσμευση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους ή των λιπασμάτων αποδίδοντάς τα στα φυτά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας του εδάφους, η βελτίωση του αερισμού του εδάφους κ.α. Ως φυσικό προϊόν που είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική γεωργία.
Εισηγητές στην ημερίδα είναι ο καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας και ο καθηγητής Ορυκτολογίας - Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Φιλιππίδης Ανέστης.
Πριν την έναρξη της ημερίδας, θα γίνει απονομή του βραβείου
«Αγρότης της χρονιάς»
, θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, την τελευταία τριετία.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, στο τηλέφωνο  25210-58175 (κ. Αναστασιάδης Άνθιμος).

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ ύψους 15.600.000 € για την πληρωμή του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- ΠΣΕΑ υπέρ των παραγωγών της χώρας, που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές και θεομηνίες

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκρίθηκε επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ ύψους 15.600.000 € για την πληρωμή του προγράμματος κρατικών
οικονομικών ενισχύσεων- ΠΣΕΑ υπέρ των παραγωγών της χώρας, που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις
ζημιώθηκαν από πυρκαγιές και θεομηνίες
Υπογράφηκε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, η απόφαση
επιχορήγησης του ΕΛΓΑ με το ποσό των 15.600.000 € για την πληρωμή του προγράμματος κρατικών οικονομικών
ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από
πυρκαγιές, θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τα έτη 2009-2012.
Οι ενισχύσεις αφορούν:
Ι. Ενισχύσεις εφάπαξ καταβαλλόμενες για:
1. την ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου
2. την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου
3. την αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου
ΙΙ. Ενισχύσεις σταδιακά καταβαλλόμενες για:
1. την απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου
2. την απώλεια παραγωγής
3. την καταστροφή αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων-ζωοτροφών μετά από καταστροφή του αποθηκευτικού
χώρου.

Παρουσίαση “Σήμανσης Ποιότητας και Συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης ΕΠΑΜΑΘ”

Ο Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας      του    Α.Π.Θ. σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα:

Παρουσίαση “Σήμανσης Ποιότητας και Συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης ΕΠΑΜΑΘ”
που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή (πίσω από το Γυμνάσιο).

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Σήμανσης Ποιότητας και Συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ημερίδα με θέμα: «Παυλώνια – Ένα πολύτιμο δασικό δέντρο για εναλλακτική καλλιέργεια και μελλοντική επένδυση»



Για μια νέα εναλλακτική καλλιέργεια, το δέντρο Παυλώνια, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο  ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, στη Δράμα.