Οδηγίες για τη συλλογή ελαιοκάρπου
Στην περιοχή μας έχουν φυτευτεί αρκετές χιλιάδες ελαιόδεντρα τα οποία σταδιακά μπαίνουν
στην παραγωγή . Πλησιάζει όμως και ο καιρός για το μάζεμα της ελιάς και θεωρούμε
χρήσιμο να επαναλάβουμε κάποιες χρήσιμες οδηγίες , που θα σας βοηθήσουν στην
παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου .
Για τις ελαιοποιήσιμες ελιές , το κατάλληλο στάδιο ωριμότητας , για να αρχίσει η συλλογή
είναι στη φάση αλλαγής του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες ( στάδιο
βιομηχανικής ωρίμανσης ) και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη
ωρίμανση των καρπών στο μαύρο-ιώδες χρώμα ( στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης )
Να γνωρίζουμε ότι στο στάδιο της βιομηχανικής ωρίμανσης πετυχαίνουμε τον άριστο
συνδυασμό ποιότητας και ποσότητας με παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
( οξύτητα μέχρι 0,8 ) .Στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης παράγεται μεγαλύτερη
ποσότητα αλλά με οξύτητα μεγαλύτερη ( μέχρι 2 - παρθένο ελαιόλαδο )
Γενικά κατά την συγκομιδή ( με χτένια , ραβδισμό , ελαιοραβδιστικά μηχανήματα ) πρέπει
να προσέχουμε ιδιαίτερα , για να αποφύγουμε τραυματισμούς του ελαιόκαρπου , που θα
έχουν άσχημες επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου (οξύτητα , γεύση ,
άρωμα) . Ελιές χτυπημένες , τραυματισμένες , πατημένες και προσβεβλημένες από μύκητες
και εχθρούς , δεν πρέπει να πηγαίνουν για εξαγωγή ελαιολάδου .
Στην περιοχή μας έχουν φυτευτεί αρκετές χιλιάδες ελαιόδεντρα τα οποία σταδιακά μπαίνουν
στην παραγωγή . Πλησιάζει όμως και ο καιρός για το μάζεμα της ελιάς και θεωρούμε
χρήσιμο να επαναλάβουμε κάποιες χρήσιμες οδηγίες , που θα σας βοηθήσουν στην
παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου .
Για τις ελαιοποιήσιμες ελιές , το κατάλληλο στάδιο ωριμότητας , για να αρχίσει η συλλογή
είναι στη φάση αλλαγής του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες ( στάδιο
βιομηχανικής ωρίμανσης ) και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη
ωρίμανση των καρπών στο μαύρο-ιώδες χρώμα ( στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης )
Να γνωρίζουμε ότι στο στάδιο της βιομηχανικής ωρίμανσης πετυχαίνουμε τον άριστο
συνδυασμό ποιότητας και ποσότητας με παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
( οξύτητα μέχρι 0,8 ) .Στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης παράγεται μεγαλύτερη
ποσότητα αλλά με οξύτητα μεγαλύτερη ( μέχρι 2 - παρθένο ελαιόλαδο )
Γενικά κατά την συγκομιδή ( με χτένια , ραβδισμό , ελαιοραβδιστικά μηχανήματα ) πρέπει
να προσέχουμε ιδιαίτερα , για να αποφύγουμε τραυματισμούς του ελαιόκαρπου , που θα
έχουν άσχημες επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου (οξύτητα , γεύση ,
άρωμα) . Ελιές χτυπημένες , τραυματισμένες , πατημένες και προσβεβλημένες από μύκητες
και εχθρούς , δεν πρέπει να πηγαίνουν για εξαγωγή ελαιολάδου .