Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κομοτηνή- ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων



 



         
         



Κομοτηνή   23.07.2013



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Σας γνωρίζουμε  ότι με τη συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης και του Ελληνικού Οργανισμού «Δήμητρα» , θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων στα πλαίσια του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 ημέρες και θα υλοποιηθεί από 7 έως και 9 Αυγούστου 2013 με εκπαιδευτή τον Γεωπόνο κ. Θεόδωρο Μανιταρά .

Στη διάρκεια του προγράμματος θα αναπτυχθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες :
  1. Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
  2. Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
  3. Μελισσοκομικά φυτά –τροφοδοσία μελισσοσμηνών
  4. Εχθροί και ασθένειες , τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης  
  5. Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
  6. Προϊόντα της κυψέλης και συντήρησή τους
  7. Τυποποίηση ,εμπορία , προώθηση ,σήμανση πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων
  8. Βιολογική μελισσοκομία ( όροι και προϋποθέσεις )
  9. Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου


Αιτήσεις – δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε
στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
γραφείο 427 – τηλ. 25313 50406 ,50404 στο
γραφείο 429 -  τηλ. 25313 50454
στο Κέντρo «Δήμητρα» Κομοτηνής -  69744336775
καθώς και στο mail kmpountas@gmail.com όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες .

Παρακαλούνται όσοι τα προηγούμενα έτη παρακολούθησαν αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης μελισσοκόμων και δεν παρέλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης , να προσέλθουν για να τις παραλάβουν

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΕΛΓΑ - Μείωση των τελών επανεκτίμησης

Θέσεις της ΠΟΣΓ για καθορισμό υπεύθυνου επιστήμονα άσκησης εμπορίας λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων

 


Σύσκεψη για το θέμα της άσκησης εμπορίας λιπασμάτων ,παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, φυτικών ειδών καθώς και την εμπορία γεωργικών φαρμάκων πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ). Μετά τη σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΓ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Ν.4152/2013 - Καθορισμός υπεύθυνου επιστήμονα στη άσκηση εμπορίας λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών και γεωργικών φαρμάκων
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων υπενθυμίζει ότι η καταληκτική προθεσμία για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού θεμάτων που αφορούν την άσκηση εμπορίας λιπασμάτων ,παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού , φυτικών ειδών καθώς και την εμπορία γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με το 4152/2013, είναι η 9η Αυγούστου 2013, και ως εκ τούτου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στενεύουν τα χρονικά όρια για την έκδοση των σχετικών Π.Δ. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παράλληλα η Π.Ο.Σ.Γ. κατηγορηματικά τονίζει ότι ο μοναδικός «ισότιμος» υπεύθυνος επιστήμονας για την εμπορία λιπασμάτων και παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων πρέπει να είναι γεωπόνος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλήρους απασχόλησης, με αυτοπρόσωπη παρουσία σε όλα τα στάδια άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η προστασία του άνθρωπου, η υγεία των φυτών και των ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Θεωρούμε πως η ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχε η Π.Ο.Σ.Γ στις 14/6/2013 είχε ως σκοπό να τεκμηριώσει με επάρκεια την παραπάνω θέση.
2.Τροποποίηση Ν.4036/2012 .Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ασυμβίβαστο στην εμπορία γεωργικών φαρμάκων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΓΕΔΥ - ΠΕΔΔΥ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

(ΠΟΓΕΔΥ)
ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ – ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ - ΓΕΩΛΟΓΟΙ
Αχαρνών 2 Αθήνα Τ.Κ. 10176 Τηλ.:210-5234189, 210-2124041 FAX: 210-5232240
e-mail:ax2u128@minagric.gr


Πληροφορίες: Ν. Κακαβάς / 6977 188035                                       Αθήνα 17-7-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Η ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και η πρόχειρη  κυριολεκτικά προσέγγιση του πάλαι ποτέ υφυπουργού εσωτερικών  δε μας ξάφνιασε. Αντίθετα ήταν αναμενόμενο, αυτή τη  χρονική και πολιτική συγκυρία,  προβεβλημένα  στελέχη αυτού του βεληνεκούς, τα οποία ατύχησαν στην λήψη υπουργικών θέσεων, να διαπρέψουν με τις «ηχηρές» τοποθετήσεις τους, αλλά δυστυχώς γι αυτά «κενές περιεχομένου» και στερούμενες παντελώς των πραγματικών στοιχείων.
 Ο Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος  του ΠΑΣΟΚ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως «τυπικό παράδειγμα» της «λυτρωτικής» έννοιας του κρατικού υπαλλήλου και της συνεπεία  αυτής «διαθεσιμότητας – κινητικότητας», το παράδειγμα  στελέχωσης  μιας Δασικής υπηρεσίας όπου  σε έναν «Νομό Α με 14 Δασολόγους» και μιας άλλης σε έναν «Νομό Β με 1 Δασολόγο ή και κανέναν».
Ο κος Κουκουλόπουλος συνέχισε τις ανακριβείς αναφορές του στοχοποιώντας και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., στην οποία επέδωσε ως προσωπικό το 85% των κτηνιάτρων της χώρας και την αρμοδιότητα της έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης. Για την δική του ενημέρωση ,τον πληροφορούμε πως ο αριθμός των κτηνιάτρων της Γεν. Δ/νσης Κτην/κής του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι 37 από συνολικά 722 Κτηνιάτρους οι οποίοι υπηρετούν κυρίως στην Περιφέρεια και ότι η Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν εγκρίνουν σχέδια βελτίωσης. Όσο αφορά τις δηλώσεις του για τους 4.500 Γεωπόνους, μάλλον αντλεί τα στοιχεία του από άλλες χώρες ή τα βλέπει στον ύπνο του. (Οι Γεωπόνοι που υπηρετούν σε Δήμους, Αιρετές Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Περιφέρειες και ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι 2.200).

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Πρόταση ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικές υπηρεσίες των αιρετών Περιφερειών!!!!!!!!!

................. προτείνει ότι βασική γεωτεχνική υπηρεσία θα πρέπει να είναι η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η Γενική αυτή Διεύθυνση πρέπει να μετονομασθεί σε Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής & Αλιείας για να απεικονίζονται όλα τα αντικείμενα.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ομοσπονδίας έθεσαν τις βασικές αρχές στην βάση των παρακάτω:
  • Η Αγροτική Οικονομία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Οικονομίας της χώρας μας και η αγροτική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στην αύξηση της παραγωγής τους και στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης.
  • Η άσκηση των αρμοδιοτήτων στις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες των Αιρετών Περιφερειών έχει μεταβιβαστεί από το ΥΠΑΑΤ που διατηρεί και τον συντονιστικό ,ελεγκτικό ρόλο στην άσκηση ενιαίας πολιτικής για την ανάπτυξη της γεωργίας , κτηνοτροφίας και την προστασίας της δημόσιας υγείας,
  • Τα σημερινά Π.Δ. για τους Οργανισμούς των Αιρετών Περιφερειών, δεν απηχούν τις πραγματικές ανάγκες, που απαιτούν την ύπαρξη και λειτουργία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της χώρας και η εφαρμογή τους έχει οδηγήσει σε σωρεία προβλημάτων Η υφιστάμενη διάρθρωση των Υπηρεσιών σε μία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, δε μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τα πολλά επιστημονικά και πρακτικά θέματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το διοικητικό αυτό σχήμα δεν είναι λειτουργικό λόγω αδυναμίας συντονισμού τόσων υπηρεσιών και τελικά δεν είναι αποτελεσματική η άσκηση των αρμοδιοτήτων.
Η ΠΟΓΕΔΥ ,γνωρίζοντας πως βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των διοικητικών δομών είναι το οργανωτικό τους σχήμα, το οποίο θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και θέλοντας να συμβάλλει στη θέσπιση ενός λειτουργικού και ουσιαστικά αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού οργάνωσης των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, πρότεινε:
1. Βασική γεωτεχνική υπηρεσία θα πρέπει να είναι η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η Γενική αυτή Διεύθυνση πρέπει να μετονομασθεί σε Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής & Αλιείας για να απεικονίζονται όλα τα αντικείμενα. Σε επίπεδο έδρας της περιφέρειας πρέπει να υπάρχουν διακριτές επιτελικές Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Αλιείας. Κατά αντιστοιχία διακριτές θα πρέπει να είναι και οι Γεωτεχνικές υπηρεσίες των Π.Ε.
Μόνο διακριτές και κάθετα οργανωμένες Γεωτεχνικές Υπηρεσίες ,που θα ασκούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους ,σωστά στελεχωμένες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας
2. Η διοίκηση των Περιφερειών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, στην τοποθέτηση στελεχών, σε θέσεις ευθύνης καθαρά γεωτεχνικών υπηρεσιών, που δεν έχουν καμία επιστημονική σχέση με το αντικείμενο αυτό. Επειδή δε σε κάποιες Περιφέρειες έχει διαπιστωθεί τέτοια αντιμετώπιση, θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις αυτές.
Μετά την υποβολή των προτάσεών μας ,το Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ, δεσμεύτηκε πως σε κάθε Περιφέρεια η επιτροπή που θα συσταθεί για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών, θα περιλαμβάνει μεταξύ των μελών της και εκπρόσωπο της ΠΟΓΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων για να εκφραστούν οι θέσεις της. Αποφασίστηκε να οριστεί νέα συνάντηση για την εκτενέστερη εξέταση του θέματος.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Φ.Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

http://www.geotee.gr/lnkFiles/20130711_20130711-P2579.pdf

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

http://www.geotee.gr/lnkFiles/20130711_20130711-P2578.pdf

Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας Βάμβακος ανά Περιφερειακή Ενότητα

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/bambaki/1487-deltiageorgproeidbambaki

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί... όλοι μαζί για μια πόλη ιδανική».






 Ο καθένας από εμάς, μπορεί να είναι πεζός, ποδηλάτης, οδηγός. Γι’ αυτό την Πέμπτη 11 Ιουλίου από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι, μέλη των On Bikes και του Συλλόγου Περπατώ, θα βρίσκονται κατά μήκος του ποδηλατόδρομου για να συναντήσουν τους συμπολίτες μας με ένα χαμόγελο και ένα σύνθημα «Πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί... όλοι μαζί για μια πόλη ιδανική».

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 1.1 «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013



                                                             Καλεί                                                                                                                                                               
      όλους τους ενδιαφερόμενους, να συμμετάσχουν στη δράση 1.1 «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του μέτρου 2.1.6 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 του Καν.(ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.                                                  
Η δράση αποσκοπεί να συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την Αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον, με στόχο:Την προστασία της βιοποικιλότητας καιτη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.                                                                                                                                                                 
   Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 15/07/2013 έως 28/09/2013.           
       Η απόφαση είναι αναρτημένη και στο site της ΔΙΑΥΓΕΙΑ με  ΑΔΑ:ΒΛ4ΨΒ-  ΧΙΡ   http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B4%CE%A8%CE%92-%CE%A7%CE%99%CE%A1    
 Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης στο κτίριο της Πρώην Νομαρχίας  4oς Όροφος .