Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2013»



Με τις επισκέψεις που πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας στις βαμβακοφυτείες και την παρακολούθηση των φερομονικών παγίδων (πράσινο-ρόδινο σκουλήκι) που τοποθετήθηκαν από τις αρχές Ιουνίου σε διάφορα σημεία του νομού μας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1.       Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το μήνα Ιούνιο έχουν βελτιώσει την γενική εικόνα της βαμβακοκαλλιέργειας στο Νομό Ροδόπης. Σε πολλές περιοχές όμως εξελίσσεται με μια οψίμιση της τάξεως των 10 ημερών.
2.        Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα εντομολογικά προβλήματα που να χρίζουν ψεκασμών.
3.       Οι παραγωγοί πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο την καλλιεργητική διαχείριση ώστε να αποφύγουν την υπερβολική βλαστική ανάπτυξη (δηλαδή το μεγάλο ύψος φυτών και την πλούσια και τρυφερή βλάστηση) που αποβαίνει σε βάρος της καρποφορίας. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν:
·         με την ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων
·         τις αναγκαίες και μόνο ποσότητες νερού και
·         την χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης όταν έχουμε καλλιεργητικές αστοχίες και καιρικές συνθήκες που αναπτύσσουν φυτά με υπερβολική  βλάστηση (κάμπος Ιάσμου, Αμβροσίας, Σάλπης, Αμαράντων, Παμφόρου).
Φυτά με υπερβολική βλαστική ανάπτυξη είναι περισσότερο ευπαθή στις εντομολογικές προσβολές.      

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Συλλόγου Γεωπόνων Ροδόπης -Τετάρτη 26.06.2013 και ώρα 20.00



Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ»
την Τρίτη 18.06.2013 πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη , στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Θράκης , σύσκεψη προκειμένου να διαμορφωθεί άποψη για έκφραση γνώμης σχετικά με την προσθήκη του άρθρου 36α στο άρθρο 36 του νόμου 4036/2012 σχετικά με το ασυμβίβαστο συνταγογράφου και διακινητή φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ).

Ανταποκριθήκαμε σαν Σύλλογος στην πρόσκληση με το σκεπτικό να εκφράσουμε τις σκέψεις μας σε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος και να επανέλθουμε με γραπτή πρόταση μετά από συγκέντρωση μελών του Συλλόγου αλλά και ενδιαφερομένων στην Κομοτηνή ,το συντομότερο δυνατό

Σε συνέχεια της παραπάνω ενέργειας και  αντιλαμβανόμενοι τις ευρύτερες προεκτάσεις  και τις πρακτικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του , καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους σε συνάντηση εργασίας , στην οποία θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ.Δελησταμάτης Βασίλης .
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 26.06.2013 και ώρα 20.00 στο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής με περιεχόμενο τη συζήτηση  προτάσεων  , απόψεων ,επιφυλάξεων ,απορίων προκειμένου να διαμορφωθεί η έκφραση γνώμης του ΓΕΩΤΕΕ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων


Το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης αυριο Τρίτη 18.06.2013 συνεδριάζει για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να διαμορφώσει και να εκφράσει γνώμη . 
 Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ροδόπης έχει κληθεί  και θα παραστεί για να εκφράσει άποψη . Για το λόγω αυτό παρακαλώ αφού λάβετε γνώση των βασικών σημείων του σχεδίου νόμου , εντός της ημέρας και μέχρι αυριο Τρίτη στις 10.00 π.μ. ,να μας στείλετε την άποψή σας ή τις προτάσεις σας   στα
geoponosrodopis@gmail.com kmpountas@gmail.com 

Για την τελική διαμόρφωση γνώμης θα ζητήσω από το ΓΕΩΤΕΕ να περιμένει μερικές μέρες τη δική μας πρόταση την οποία θα διαμορφώσουμε σε γενική συνέλευση εντός της εβδομάδας .



Το σχετικό άρθρο που θεσπίζει τη συνταγογράφηση έχει ως εξής:
Μετά το άρθρο 36 του Ν. 4036/2012 προστίθεται νέο άρθρο 36α ως εξής: 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η λύσσα δεν είναι πια παρελθόν στη Βόρεια Ελλάδα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει συνεχή επαγρύπνηση για τον περιορισμό πιθανών περιστατικών.




Τι να κάνω αν με
δαγκώσει κάποιο ζώο;
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα
χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος,
χρώμα κλπ.), την τοποθεσία, τις συνθήκες του
συμβάντος και πού κατευθύνθηκε το ζώο μετά.

Καμπανάκι του ΚΕΕΛΠΝΟ για κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας στην Ελλάδα



Χτύπησε νωρίς ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Αττική, καθώς τα πρώτα μολυσμένα κουνούπια έκαναν την εμφάνισή τους.

Οπως όμως προειδοποιούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), δεν πρόκειται για την μοναδική ασθένεια των κουνουπιών που απειλεί την χώρα, καθώς αναμένεται να εμφανιστούν και φέτος νέα κρούσματα ελονοσίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ελονοσία, τα σημεία του χάρτη που έχουν «κοκκινίσει» οι ειδικοί είναι 17: έτσι εκτός από τους νομούς Καρδίτσας και Λακωνίας έχουν προστεθεί η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αττική, η Λάρισα και η Ξάνθη.

Μικρότερος αλλά υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος για τους νομούς Εβρου και Αιτωλοακαρνανίας και για όλη την Πελοπόννησο (πλην της Αρκαδίας).

Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει ενισχύσει την επιτήρηση της νόσου μέσω πολλαπλών δράσεων ενημέρωσης, τόσο των κλινικών όσο και των εργαστηριακών γιατρών των περιφερειών της χώρας όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

«Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης πλήρους θεραπείας αυτού του τύπου ελονοσίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διακοπή της μετάδοσης της νόσου και την αποτροπή της επανεγκατάστασής της στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η ατομική προστασία είναι είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες.

• Ενδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα

• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα

• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες

• Χρήση εντομοκτόνων αέρος

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια

• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους

• Κούρεμα γρασιδιού, κατά τις πρωινές ώρες

• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εγγραφές στις Επαγγελματικές Γεωργικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΕΛΓΟ

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» προσφέρει σπουδές για μία σύγχρονη Γεωργική εκπαίδευση σε απόφοιτους της Α΄ Λυκείου.

Οι έξι Επαγγελματικές Γεωργικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΕΛΓΟ εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ είναι διετής και παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές.


Στις ΕΠΑΣ εγγράφονται οι μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων, TΕΛ, Εν. Λυκείων, ΛΕΝ, ΕΠΛ ημερησίων και εσπερινών, καθώς επίσης και κάτοχοι πτυχίου ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΕΠΑ.Σ, ΤΕΕ (Α΄ ή Β΄ κύκλου) και των ισότιμων σχολών για την απόκτηση άλλης ειδικότητας. Οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Για το σχολικό έτος 2013-2014, θα λειτουργήσουν έξι ΕΠΑΣ και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη, στη Νεμέα και στο Μαρούσι.

Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών υποβάλλονται στις έδρες των ΕΠΑΣ από 1 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΛΓΟ "Δήμητρα"
Γαλακτοκομική ΕΠΑΣ Ιωαννίνων
Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κατσικάς Ιωαννίνων, τηλ. 26510-92219.
Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας
4ο χλμ. οδού Τρικάλων - Λάρισας, Λάρισα, τηλ. 2410-611093.
ΕΠΑΣ Καλαμπάκας
Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα, τηλ. 24320-22781.
ΕΠΑΣ Κρήτης
ΠΓΣ Γορτύνας Μεσσαράς, Μεσσαρά Κρήτης, τηλ. 28920-31259.
Γεωργική ΕΠΑΣ Νεμέας
Μαθητικής εστίας 37, Νεμέα, τηλ. 27460-23032.
ΕΠΑΣ Συγγρού
Λ. Κηφισίας 182, Μαρούσι Αττικής, τηλ. 210-8012701.


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2013

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΟΣΔΕ 2013



                                                                                                          Κομοτηνή 27/5/2013

                                                                                                  Αρ.Πρωτ:133

 

Δελτίο Τύπου


 ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΟΣΔΕ 2013


Η ΕΝ.ΚΑ Ροδόπης, έγινε αποδέκτης παραπόνων που αφορούσαν την υποβολή αιτήσεων καλλιέργειας 2013. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι, κατά την υποβολή των αιτήσεων στην ΕΑΣ Ροδόπης κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 40 €, την στιγμή που ήδη είχε προαγγελθεί από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Γενικό Διευθυντή κ.Μπαμπασίδη Κυριάκο όπως επίσης και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ροδόπης, κ.Κούκο (σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ στις 15/5/2013) ότι το κόστος θα ήταν μηδενικό.

Η Ένωση Καταναλωτών, στην προσπάθεια της να πληροφορηθούν τα μέλη της και κατ’επέκταση και όλο το καταναλωτικό κοινό, διαμέσου της προέδρου κα.Κατσή Αγγελική, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον κ.Κούκο και το θέμα αποσαφηνίστηκε.

Αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση του παρόντος δελτίου τύπου για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, και πάντα με γνώμονα την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή και την προάσπιση των συμφερόντων του.

Όπως σαφώς διευκρινίστηκε και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 18/4/2013, η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ από τις κατά τόπους ΕΑΣ γίνεται ΔΩΡΕΑΝ, βάσει της υπογραφείσας σύμβασης. Για τον λόγο αυτό εν συνεχεία σας παραθέτουμε και απόσπασμα από το δελτίο τύπου: «Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ

Όσον αφορά την χρηματική αμοιβή των 40€ από πλευράς της ΕΑΣ Ροδόπης, διευκρινίστηκε ότι  αφορά τους αγρότες που θέλουν να κάνουν χρήση ενός επιπρόσθετου πληροφοριακού συστήματος  το «Γαία Επιχειρείν», μη υποχρεωτικό για την υποβολή της δήλωσης.

Κλείνοντας να επισημάνουμε στα μέλη μας ότι, στην σημερινή εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ οργάνωσε και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ μέσω διαδικτύου επαρκείς και ικανοποιητικές ενημερώσεις για όλη την πορεία των επιδοτήσεων των αγροτών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστή. Επομένως είναι στην ευχέρεια και στην κρίση του κάθε ενδιαφερόμενου, αν θέλει να κάνει χρήση επιπρόσθετων προγραμμάτων και να πληρώνει το αντίτιμο των 40€, αφού προηγουμένως έχει λάβει και την ανάλογη ενημέρωση από τους υπαλλήλους της ΕΑΣ.

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης είναι στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε καταγγελία αφορά το συγκεκριμένο θέμα ή οποιοδήποτε άλλο θίγει τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή.