Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

150 θέσεις Γεωπόνων & Κτηνιάτρων στον ΕΛΓΑ προς κάλυψη εποχικών αναγκών - ΦΕΚ

«Προσδιορισμός εποχικών αναγκών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) -Ν.Π.Ι.Δ. και καθορισμός αριθμού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψή τους».

Στο ΦΕΚ της 12ης Απριλίου 2012 με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρονται εκτός των άλλων και τα παρακάτω:

1. Ορίζουμε ότι οι κατωτέρω περιγραφόμενες ανάγκες του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) - Ν.Π.Ι.Δ., είναι εποχικές γιατί αφορούν την αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ αναγκών ασφάλισης ζημιών που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα απρόβλεπτα σε ένταση, έκταση, τόπο και χρόνο και οι πραγματογνωμοσύνες των ζημιών αυτών πρέπει να ολοκληρώνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μην αλλοιωθούν τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται τα πορίσματα της ζημιάς και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο.

Οι παρατεταμένοι παγετοί που παρατηρήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2012 σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας καθώς και οι πρόσφατες πλημμύρες σε αρκετές περιφέρειες που έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, με συνέπειες οι παραγωγοί να έχουν υποβάλλει πλήθος δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ ο οποίος υποχρεούται να προβεί άμεσα σε εκτιμήσεις ζημιών.

Το αιτούμενο γεωτεχνικό προσωπικό θα κατανεμηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, σε 12 Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Κοζάνης, Λάρισας, Λαμίας, Αθήνας, Αγρινίου, Πάτρας, Τρίπολης, Ηρακλείου) και εκτιμάται ότι θα διενεργήσει 150.000 εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιών περίπου.

Επίσης, επειδή το αντικείμενο εργασιών του ΕΛΓΑ επαυξήθηκε σημαντικά καθώς με το Ν. 3877/2010 τέθηκε σε εφαρμογή νέο σύστημα καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ που συνεπάγεται την ενασχόληση του Οργανισμού από 01-01-2011 με την είσπραξή της από τους παραγωγούς, η οποία αποτελεί προϋπόθεση ένταξής τους στην ασφαλιστική διαδικασία πρέπει ο Οργανισμός να εξασφαλισθεί με το απαραίτητο εποχικό προσωπικό ώστε να μπορεί να προβαίνει σε προσλήψεις για την κάλυψη εποχικών αναγκών, που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από το τακτικό προσωπικό.

2. Καθορίζουμε τον αριθμό κατά κατηγορία και ειδικότητα εκπαίδευσης του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απαιτείται για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών, ως ακολούθως:

 Ειδικότητα
   Αριθμός ατόμων    
   Γεωπόνοι ΠΕ    
132
    Κτηνίατροι ΠΕ   
18

Της διαδικασίας πρόσληψης των εργαζόμενων που θα καλύψουν, τις βάσει της παρούσας, προσδιοριζόμενες ανάγκες, θα προηγηθεί έγκριση της Τετραμελούς Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, καθώς και ανακοίνωση του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994.

Συνολική διάρκεια απασχόλησης: 3 μήνες

Σχετικά αρχεία:

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες στην Κομοτηνή

Η Περιφερειακή Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διοργανώνουν ημερίδα στην Κομοτηνή με τα παρακάτω θέματα:

1. Νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες
2.Διαδικασία και τρόπος ένταξης πράξεων των μέτρων: 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια», 2.3 «Μεταποίηση και Εμπορία» και 1.3 «Εκσυγχρονισμός αλιευτικών σκαφών»
Η εν λόγω ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Πολύκεντρου του Δήμου Κομοτηνής (οδός Γεωργίου Μαρασλή, αριθμός 1, 3ος όροφος) και ώρα 9.30 πμ.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μέθοδος καταψύξεως των καρότων

ΟΛΟΙ όσοι τους αρέσουν τα ΚΑΡΟΤΑ και τα καλλιεργούν, σίγουρα θα προβληματίζονται για τη διαδικασία με την οποία θα τα βάλουν στη κατάψυξη. Ο παρακάτω τρόπος πάντως φαίνεται αρκετά απλός και αποτελεσματικός.
Αρχικά πρέπει να πλυθούν πολύ καλά τα καρότα για να καθαρίσουν τελείως από τα χώματα. Κατόπιν αντί για μαχαίρι μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί τρίφτηςγια το καθαρισμό των καρότων διότι με τον τρίφτη τα καρότα καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ότι με το μαχαίρι. Μετά πρέπει να κοπούν τα δύο άκρα των καρότων και πλέον τα καθαρισμένα καρότα πρέπει να συγκεντρωθούν για να κοπούν σε μικρά
Μέθοδος καταψύξεως των καρότων
Μέθοδος καταψύξεως των καρότων
κομμάτια με το μεγαλύτερο μήκος του κάθε κομματιού να μην υπερβαίνει τα 3 εκατοστά. Προσοχή όμως μήπως κάποιο ή κάποια από τα καρότα εφόσον έχουν κάποιο μαύρο σημάδι πάνω τους κατά το κόψιμό τους πολύ πιθανόν να διαπιστωθεί ότι έχουν κάποιο σκουλήκι μέσα τους και σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει αμέσως αυτά τα καρότα να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Έτσι τα κομμένα καρότα θα μπούνε μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι το οποίο με τα καρότα θα βυθιστεί μέσα σε ζεματιστό νερό μίας μεγάλης κατσαρόλας με ανοικτό το μάτι της κουζίνας για να βράζει διαρκώς το νερό. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά και μόλις τελειώσει το βράσιμο θα πρέπει να ξεπλυθούν τα καρότα με κρύο νερό, να στραγγίξουν μέσα στο σουρωτήρι και να μπούνε πάνω σε μία στεγνή και καθαρή πετσέτα για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Τέλος πρέπει να μπούνε μέσα σε σακούλες τροφίμων και μετέπειτα στο καταψύκτη. Έτσι τα κατεψυγμένα καρότα είναι έτοιμα και μπορούν να καταναλωθούν όποτε ο καθένας το επιθυμεί!

Γκότζι μπέρι

Γκότζι μπέρι: Ιστορία

Τα Ιμαλάια, εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων και του Θιβέτ, παράγουν και πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι και το φρούτο γκότζι το οποίο σε μετάφραση λέγεται το μούρο της ευτυχίας. Εκτός από τα Ιμαλάια, το γκότσι μπέρι καλλιεργείται πλέον και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το φυτό έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα όπου περίπου από το 2800 π.Χ. γίνονται γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητές του και κυρίως για την βοήθεια στην μακροζωϊα. Πλέον το γκότζι χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Γκότζι μπέρι: Περιγραφή και ιδιότητες


Γκοτζι μπερι

Γκοτζι μπερι
Το φυτό γκότζι είναι το πρώτο, και με τεραστίων διαστάσεων διαφορά από το δεύτερο, άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, το αμέσως δεύτερο πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή το γκότζι έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στη λίστα φυτό! Ακόμη το γκότζι ανήκει στη κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα, ωστόσο κάποια φυτά γκότζι μπορεί να φτάνουν και μέχρι τα 6 μέτρα. Βοηθάει πάρα πολύ στη μακροζωία, την όραση καθώς δίνει και μεγάλα ποσά ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο άγχος της καθημερινής ζωής.

Γκότσι μπέρι φυτό

Γκότσι μπέρι φυτό
Οι καρποί του γκότζι οπτικά φαίνονται σαν μούρα και επειδή είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες, χωρίς τη χρήση των χεριών, και μετά υποχρεωτικά πρέπει να αποξηραθούν στη σκιά ή και στον ήλιο. Τα γκότζι συνήθως πωλούνται στην αγορά σε ανοιχτά κουτιά και δεν είναι ποτέ φρέσκα εκτός και αν πωλούνται στη περιοχή που παράχθηκαν. Οι μαλακοί καρποί του γκότζι μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας αλλά τα γκότζι έχουν ομοιότητα γευστικά και με τη ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί καρποί γκότζι. Μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το καρπό τους αλλά μαγειρεύονται κιόλας. Οι Κινέζοι φτιάχνουν κρασί και σούπες από το γκότζι. Επίσης από τους βλαστούς και τα φύλλα του γκότζι μπορεί να φτιαχτεί μία πολύ γευστική και υγιεινή σαλάτα.

Τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό ο χυμός και ο καρπος του γκότζι


Goji berry

Goji berry
Ο χυμός του γκότζι όπως ειπώθηκε προηγουμένως καταπολεμά τη γήρανση εξαιτίας της έκκρισης μίας ορμόνης. Εκτός όμως από τη γήρανση καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία. Δίνει βοήθεια επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο μεταβολισμό και απαλύνει από τις πρωινές ζαλάδες τις εγκύους γυναίκες. Ακόμη αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθάει τις δίαιτες, και τον καθαρισμό του αίματος. Εν μέρει βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε στη καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β. Βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων, δηλαδή κάτι σαν το Viagra αλλά χωρίς παρενέργειες. Καταπολεμάει τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.
Ο καρπός του γκότζι περιέχει πάρα πολλά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες της κατηγορίας Β. Την Β1, την Β2, και την Β6. Το εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και την βιταμίνη Ε που δεν περιέχεται σχεδόν ποτέ στα φρούτα. Εκτός από τα παραπάνω ο καρπός γκότζι περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα. Τα 100 γραμμάρια μεταποιημένου γκότζι ισοδυναμούν με 370 θερμίδες. Τέλος βοηθάει τη καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των ορμονών εξαιτίας των ωφέλιμων λιπών που περιέχει και συνεισφέρει και στη καταπολέμηση μικροβίων και μυκήτων.

Γκότζι Μπέρι

Γκότζι Μπέρι

Κατανάλωση του γκότζι

Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του γκότζι είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα είτε μονάχο του είτε μαζί με άλλους χυμούς και φρούτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του γκότζι διότι το γκότζι δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες. Η μόνη εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα γίνονται έρευνες αν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες ή όχι σε σχέση με το φυτό γκότζι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ Ν.Π.Δ.Δ.

Έσβησε ο διακόπτης του ΟΣΔΕ για την ΕΑΣ Μεσσηνίας

Χωρίς πρόσβαση στο σύστημα καταχώρισης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) είναι η ΕΑΣ Μεσσηνίας από σήμερα, 19 Απριλίου, μετά την αποκάλυψη ότι χρέωνε τους παραγωγούς-μέλη της με 30 έως 40 ευρώ την αίτηση. Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα λόγω της διαμάχης της με τον πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου Λεύκτρου, ο οποίος χρέωνε μόλις 16 ευρώ και μόνο για τις παράλληλες εργασίες (σκανάρισμα δικαιολογητικών, εκτύπωση αίτησης).

ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ????????

Καθαρισμός Άλσους Νυμφαίας


Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Με μια βεβαίωση απαλλάσσονται οι αγροτικές αποθήκες απ’ το χαράτσι


Με μία βεβαίωση από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που θα γράφει ότι «το συγκεκριμένο κτίσμα – αγροτική αποθήκη χρησιμοποιείται για κύρια αγροτική χρήση», θα μπορούν να εξαιρούνται οι αγροτικές αποθήκες από το ειδικό τέλος ακινήτων που τους έχει επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δ.Σ. της ΠΕΓΔΥ σας εύχεται καλό Πάσχα


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ                         Αθήνα 10 Απριλίου 2012

      ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    (ΠΕΓΔΥ)
Διδότου 26, Τ.Κ. 101 54,- Αθήνα
Τηλ. & Fax : 210-3614580

 

 





Η Ανάσταση του Θεανθρώπου

ας αποτελέσει

Ανάσταση ελπίδας για όλους μας

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Για το Δ.Σ.

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        


ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΑΧΙΛΑΣ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Εκδήλωση παραδοσιακών σπόρων και φυτών‏


Η εκδηλωση είναι το Σάββατο στις 11 στο σχολείο πίσω από το Ξενία Ξενοδοχείο (9ο δημοτικό) και θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να συντελέσετε στη διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών.
 Εκ μέρους της "Βελανιδιάς"
Φιλικά

Σούλα Δραγουμάνη