Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΕΝΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ-Η Άνοιξη έφτασε και τα «λουλούδια» ανθίζουν


ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ αφουγκραζόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περιήλθαν οι καταναλωτές, αντιλαμβάνεται την αγωνία τους για την αγορά προϊόντων σε οικονομικές τιμές, τιμές ευκαιρίας και προσφορών.
            Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ κρούει για ακόμη μια φορά των κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα υπαίθρια «παζάρια» που στήνονται σε όλους τους δρόμους της πόλης, ακόμη και στα κεντρικότερα σημεία της, όπως πλατείες και χώρους παρκαρίσματος ακόμη και κάτω από τα μάτια των ελεγκτικών μηχανισμών.
            Η παραπλάνηση του καταναλωτή καλά κρατεί. Ειδικότερα, για ανθοφόρα φυτά,  δενδρύλλια, σπόρους, όπως και φυτά λαχανικών που πωλούνται ανεξέλεγκτα χωρίς να είναι πιστοποιημένα, χωρίς αναγραφόμενη ταυτότητα, προέλευση, όνομα υβριδίου ή ποικιλίας και μη ύπαρξη παραστατικών και τιμολογίων αγοράς και αποδείξεων πώλησης, θεωρούμε ότι η αγορά τους μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Στις 19/03/2012-20/03/2012 εκδόθηκαν 40 εντολές πληρωμής για 1063 δικαιούχους του μέτρου 214 (αγροπεριβαλλοντικά μέτρα) με ποσό: 6.013.101,02 €

Συνεδριο COASTANCE με θεμα την παράκτια διάβρωση & διαχείριση


COASTANCE «Κοινή Περιφερειακή Στρατηγική Δράση για την αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών στη περιοχή της Μεσογείου».
Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης των ενδιαφερομένων φορέων, υπηρεσιών και πολιτών σε θέματα παράκτιας προστασίας και διάβρωσης που είτε είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε εκ των πραγμάτων υπόκεινται τις συνέπειες της παράκτιας διάβρωσης στην περιοχή τους και αναζητούν τρόπους για την επίλυσή του, σας καλούμε στο Τελικό Συνέδριο του προγράμματος COASTANCE που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 και ώρα 09:00.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


                                                                                                                                               Κομοτηνή 12.03.2012
ΘΕΜΑ : Ανοικτή επιστολή
       
                Υφυπουργέ κύριε Δριβελέγκα καλή σας μέρα
       
        Μετά την απάντηση που δώσατε κατά τη συνεδρίαση  της επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» , σε παρέμβαση του Βουλευτή  Ροδόπης κ. Χατζή Οσμάν , είμαι υποχρεωμένος , σεβόμενος τον θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών ,τους συναδέλφους που υπηρετούν ευσυνείδητα στα ΚΕΓΕ –Κέντρα «Δήμητρα» της χώρας ,αλλά και όλους όσους  διαχρονικά συνέβαλλαν στη στήριξη του θεσμού , να πάρω θέση και να καταθέσω την άποψή μου .
         Ο συνάδελφός σας κ. Χατζή Οσμάν εξέφρασε την αγωνία του για την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης παρακολούθησης εκ μέρους των νέων αγροτών , των προγραμμάτων κατάρτισης  150 ωρών η έγκαιρη υλοποίηση των οποίων εξαρτάται από την στελέχωση των Κέντρων «Δήμητρα» , που είναι εθνικά πιστοποιημένος φορέας επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών και που δυστυχώς ακόμη είναι σε εκκρεμότητα .
         Πιο συγκεκριμένα ,με το με α.π. 350/13.01.2012 έγγραφό σας  , του οποίου  έλαβαν γνώση με μορφή ατομικής ειδοποίησης όλοι οι υπόχρεοι νέοι αγρότες , επισημαίνεται εμφαντικά η υποχρέωση τήρησης όλων των  προβλεπόμενων προθεσμιών και δεσμεύσεων – το αντίθετο συνεπάγεται αθέτηση όρων , απένταξη από το πρόγραμμα και έντοκο επιστροφή όλων των καταβληθέντων ποσών .
Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία , άμεσα  γίναμε αποδέκτες παραπόνων και πιέσεων για υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης , δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για όσους εντάχθηκαν το 2009 είναι ασφυκτικά – η τριετία τελειώνει τον Μάιο – και ενώ περιμένουν να εισπράξουν την 2η δόση της σχετικής ενίσχυσης – που για τα σημερινά δεδομένα αποτελεί για τους περισσότερους  θέμα επιβίωσης – ουσιαστικά κινδυνεύουν με απένταξη και επιστροφή όλων των καταβληθέντων ποσών .      Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έγκριση των πληρωμών , έχοντας γνώση των διαδικασιών και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ήδη σας έχει στείλει σχετικό έγγραφο για να στείλετε διορθωτική απόφαση . Ίσως να προκριθεί η γνωστή «λύση» της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους των νέων αγροτών , όπως έπραξαν και οι ενταχθέντες το 2005– ότι τα Κέντρα «Δήμητρα» ποτέ δεν τους κάλεσαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης και ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο μέλλον να το κάνουν όποτε τους καλέσουν .
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας μια τέτοια «λύση» όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και απαξιώνει κατάφορα το θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης  υποβιβάζοντάς τον  σε απλό «παραστατικό» είσπραξης οικονομικής ενίσχυσης , εντάσσοντάς τον στην επί 30 χρόνια κυρίαρχη λογική του αυτοσκοπού των επιδοτήσεων .
Λάβετε υπόψη το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2011 υλοποιήθηκε μια σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και όλοι οι υπόχρεοι ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή και δελτία τύπου στα ΜΜΕ .

Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Αναλύσεις Εδαφών, Νερού και Φυλλοδιαγνωστική, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και παροχή συμβουλών.
          ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ
Σε όλους τους καλλιεργητές
         ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ
  • Χαμηλό κόστος εργαστηριακών αναλύσεων.
  • Ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και μείωση του κόστους εισροών παραγωγής. 
  • Βελτίωση - αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών σας και του εισοδήματός.
  • Βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθριου σε αρμονία με το κοινωνικό και
    φυσικό περιβάλλον.
  • Διατήρηση και βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών και προστασία του Περιβάλλοντος.
  •  Χαμηλό κόστος εργαστηριακών αναλύσεων. 
  •  Όλοι οι αγρότες έχουν συμμετοχή μόνο 30% στην τιμή των αναλύσεων.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΙΠΠΟΦΑΕΣ και ΓΚΟΤΣΙ Νέες καλλιέργειες και προοπτικές


Ανακοινώνεται ότι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης σε συνεργασία με το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα :
ΙΠΠΟΦΑΕΣ και ΓΚΟΤΣΙ Νέες καλλιέργειες και προοπτικές
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής την Τετάρτη  14 Μαρτίου 2012 και ώρα 18.00
με κύριο ομιλητή τον γεωπόνο κ. ΣΟΦΟΚΛΗ ΠΑΠΟΥΗ




Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2531082019- 6974336775

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Agra 2012 6/3/2012 έως 10/3/2012


18η Διεθνής Έκθεση για όλο τον αγροτικό τομέα. Διοργανώνεται ετησίως στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας. Διοργάνωση: International Fair Plovdiv.

Δείτε εδώ την πρόσκληση και την αίτηση συμμετοχής που απευθύνεται στον ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου).
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.fair.bg/en/events/agra12.htm