Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Aπό το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής ανακοινώνεται ότι στις 7,8 και 9 Ιουλίου 2010  θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις μας , ταχύρρυθμο πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων  ενδιαφερομένων αγροτισσών  για κατάρτιση          σε θέματα   « παραγωγής  παραδοσιακών ζυμαρικών» .
Στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων τα ζυμαρικά αποτελούσαν σπουδαίο κεφάλαιο και η παρασκευή τους ανέκαθεν γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και απαιτούσαν συγκεκριμένα και αγνά υλικά.
Η χώρα μας και η περιοχή μας παράγει πρώτη ύλη για ζυμαρικά ασύγκριτης ποιότητας – καιρός να καταλάβουμε ότι μπορούμε να της δώσουμε και μεγάλη προστιθέμενη αξία .
 Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα αναφέρονται στις δυνατότητες της βιολογικής γεωργίας για την περιοχή μας , στην παραγωγή ή επιλογή των κατάλληλων υλικών , σε τρόπους παραγωγής ( συνταγές) θρακιώτικων ζυμαρικών , ζυμαρικών ολικής άλεσης ,  στη διατροφική τους αξία , στη σημασία της Μεσογειακής διατροφής καθώς και σε θέματα  ίδρυσης και λειτουργίας «Γυναικείων συνεταιρισμών» .

Αν βρίσκετε την ιδέα ελκυστική δηλώστε  συμμετοχή στα τηλέφωνα
2531022121  -  2531082019  -  69744336775  όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες .


                                                                                              Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                                                                       ΚΕΝΤΡΟΥ«ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

                                                               
                                                                                     ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ










          


         

                                                                                         




Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Συνάδελφοι

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην καλύτερη δυνατή ενημέρωσή σας για θέματα εναλλακτικών καλλιεργειών , σας ενημερώνουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με τον καθηγητή κ. Π. Λόλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να έχουμε ενημέρωση για την καλλιέργεια του φυτού Stebia rebaudiana ( στέβια ) .
Ο κ. Λόλας , ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να συμβάλλει στην ενημέρωσή μας , ασχολείται με την έρευνα του συγκεκριμένου φυτού από το 2005-2006 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hohenheim , Ομάδες καπνοπαραγωγών , ΕΘΙΑΓΕ και έχει συνταχθεί πλέον η τελική έκθεση .
Η στέβια προτείνεται σαν εναλλακτική καλλιέργεια του καπνού αλλά και ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια – τρόφιμο .
Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τη Δ/νση Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα επιτραπεί και η καλλιέργειά της στις χώρες της Ε.Ε.
Όπως σας είναι γνωστό η φυσική γλυκαντική ουσία «στεβιοσίδη» που περιέχει είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη χωρίς να έχει τις παρενέργειές της – χρησιμοποιείται δε ευρύτατα σε τρόφιμα και ποτά σε άλλες χώρες ήδη από το 1960.

Προτιθέμεθα να διοργανώσουμε σχετική ημερίδα εντός του Ιουνίου κάποιο απόγευμα στο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής απευθυνόμενοι όχι μόνο στους συναδέλφους της Ροδόπης αλλά επίσης Έβρου και Ξάνθης .

Γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σχετική δυσκολία από πλευράς χρόνου παρακαλούμε – το συντομότερο δυνατό - να μας ενημερώσετε στο e mail kdkom@otenet.gr ή στα τηλέφωνα 2531022121 - 2531082019 – 6974336775 ή στο fax 2531022121 , προκειμένου να αποφασίσουμε για υλοποίηση της ενέργειας τώρα ή αργότερα αρχές Σεπτεμβρίου .



Ο πρόεδρος



Μπούντας Κώστας

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ομάδα πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης ( ΤΣΠ ) καθιέρωσε τακτικές συναντήσεις κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα , με στόχο να συζητούμε τα θέματα που αφορούν τη συνέχεια της προσπάθειάς μας ,να καταγράφουμε σε ποια φάση βρισκόμαστε αλλά και να προωθούμε συγχρόνως ενέργειες , που θα συμβάλλουν στην σύσταση και λειτουργία του ΤΣΠ Ροδόπης .
Αξιολογούμε κάθε φορά τις προσπάθειές μας , βγάζουμε τα συμπεράσματά μας , καθορίζουμε στόχους και προγραμματίζουμε τις επόμενες ενέργειες .

Η κυρίαρχη διαπίστωσή μας μέχρι τώρα είναι ότι η πρωτοβουλία μας αποκτάει σιγά σιγά απήχηση στη τοπική κοινωνία δεδομένου ότι η ομάδα μεγαλώνει , με νέα μέλη και ο κύκλος στήριξής της διευρύνεται όχι μόνο σε αριθμό μελών αλλά και σε ιδέες και προτάσεις .

Από ένα ΤΣΠ μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν και το γεγονός αυτό σχετικά με το ΤΣΠ Ροδόπης , άρχισε να γίνεται πλέον κατανοητό .

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας στόχο έχει ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα , που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής , είτε αυτά είναι τοπικά ονομαστά προϊόντα ποιότητας είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες , δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου

Το ΤΣΠ , όπως επανειλλημένα τονίσαμε , είναι θεσμός, που στηρίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό, στην σωστή συνεργασία, στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών και προ παντός στη θέληση για την επιτυχία
Στηρίζεται στο «εμείς» και λιγότερο στο «εγώ».

Η Ομάδα πρωτοβουλίας στο «εμείς» προσπαθεί να χτίσει την βιώσιμη πρόταση .
Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη , είμαστε όμως στη σωστή κατεύθυνση .

Μέσα από τις προσπάθειές μας βρίσκουμε ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο , αγαπούν αυτό που κάνουν ,αξιοποιούν το ιδιαίτερο και διαφορετικό που έχουμε ,αξιοποιούν τα τοπικά ποιοτικά και ονομαστά προϊόντα μας ,δημιουργούν θέσεις εργασίας ,εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα ,δημιουργούν συνθήκες εργασίας και επενδύσεων για περισσότερους , αξιοποιώντας – προστατεύοντας και προωθώντας την ταυτότητα , το όνομα της περιοχής και την πολιτιστική μας κληρονομιά .

Έτσι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και την αναμενόμενη «απόδοση» των επόμενων ενεργειών μας , θεωρούμε λογικό και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε «χειροπιαστό» αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2010.

Επισκεφθήκαμε άλλες περιοχές ( Κερκίνη ) όπου λειτουργεί με επιτυχία για πολλά χρόνια ΤΣΠ και διαπιστώσαμε ότι αυτά που παρουσιάζουμε εμείς θεωρητικά , κάποιοι τα έχουν κάνει χειροπιαστή πραγματικότητα .
Θα επισκεφθούμε και άλλες αντίστοιχες περιοχές με στόχο όχι μόνο να δούμε την «χειροπιαστή» πραγματικότητα αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία που αποκτήθηκε , να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο , να περιορίσουμε τα λάθη , ώστε τα «βήματά» μας να είναι σταθερά , σίγουρα και τελεσφόρα .

Στη συνέχιση των προσπαθειών μας εντάσσεται και η πρόταση για την διοργάνωση «γιορτής ντόπιων προϊόντων ,γεύσεων και πολιτισμού» τον Σεπτέμβριο στην Κομοτηνή .
Η πρόταση συζητήθηκε εκτενώς , έγινε αποδεκτή και αρχίσαμε ήδη συντονισμένες προσπάθειες για την υλοποίησή της.
Ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η στήριξη και συμμετοχή της ομάδας πρωτοβουλίας στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις , που διοργανώνει ο γνωστός συγγραφέας και καραγκιοζοπαίχτης κ. Γιάννης Βουλτσίδης τα τελευταία χρόνια στο «Μικρό Διάκοσμο», όπου πέραν των άλλων , θα παρουσιασθούν ντόπια προϊόντα – μέλι , κρασί , τσίπουρο , λάδι , ελιές , φρούτα , λαχανικά , όσπρια και άλλα πολλά , αλλά και προϊόντα των συλλόγων γυναικών της περιοχής μας .

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις θα έρθουν σε επαφή οι καταναλωτές με τα ντόπια προϊόντα, θα γνωρισθούν με τους παραγωγούς που τα παράγουν και θα ξέρουν πλέον πού θα τους βρουν .
Έτσι θα στηρίξουμε και τα ντόπια προϊόντα, αλλά και τους παραγωγούς, τους δικούς μας ανθρώπους.
Έτσι θα στηρίξουμε με τρόπο ουσιαστικό τον κοινωνικό ιστό της περιοχής μας.
Είναι καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας , να στηριχθούμε στο «εμείς» και να μην περιμένουμε από άλλους να αντιμετωπίσουν τα δικά μας προβλήματα .
Οι «μοναχικές» πορείες είναι «δοκιμασμένες» , άλλοστε αυτές μας έφθασαν εδώ .

Η ευθύνη όλων μας σας είναι πολύ μεγάλη , γιατί ξέρουμε :

Ότι ενώ απορροφούμε από την ΕΕ κάθε χρόνο περίπου 2,5 δις ΕΥΡΩ , στο πλαίσιο της ΚΑΠ , έχουμε ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων 3,5 δις ΕΥΡΩ
Με δύο τρόπους μπορείς να κατακτήσεις μια χώρα ή με τη βία ή με τα χρέη ( Adams).

Ότι το 84% των προϊόντων που καταναλώνουμε στην ελληνική αγορά προέρχεται από χώρες της ΕΕ , δηλαδή ουσιαστικά μας επιδοτούν για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους και να συντηρούμε τις εκεί θέσεις εργασίας .

Ότι φθάσαμε η χώρα μας ,αυτή η ευλογημένη χώρα , να εισάγει τα πάντα από παντού και μάλιστα να εισάγουμε σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα που παράγουμε σε αφθονία (μήλα από την Ιταλία , ντομάτες από Τουρκία ,Βέλγιο , Γερμανία , πατάτες από Αίγυπτο , Συρία, Γαλλία ,χυμούς όλων των φρούτων σε παγοκολόνες από την Βραζιλία και τη Χιλή , σκόρδα από την Ισπανία και την Κίνα, όσπρια από τον Καναδά , κρασιά από Αυστραλία , Ν. Ζηλανδία , Ν. Αφρική , σιτάρι από Ουκρανία , Καναδά , λαχανικά νωπά και διατηρημένα από Ιταλία ,Βέλγιο ,Ολλανδία , Γερμανία ,Τουρκία να έχουμε πραγματικά αιμορραγία συναλλάγματος για τις εισαγωγές κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων από Γερμανία , Γαλλία , Ολλανδία, Ρουμανία , Βουλγαρία , ψάρια από όλους τους ωκεανούς του κόσμου – ένας ατελείωτος κατάλογος χωρών και προϊόντων .

Η Ελληνική σημαία εισάγεται , διότι κατασκευάζεται στην Κίνα .

Ακόμη εισάγουμε ποδοσφαιριστές , μπασκετμπολίστες , προπονητές , μάνατζερ από όλα τα μήκη και πλάτη της γης , αυτοκίνητα , εργαλεία , κάθε μορφής οικιακός και λοιπός εξοπλισμός , φάρμακα , ρούχα από το πιο απλά εσώρουχα μέχρι καπέλα με φτερά , ξενόφερτο λεξιλόγιο , ξένη κουλτούρα στην τηλεόραση , ξένη μουσική , ξενόγλωσσες επιγραφές σχεδόν παντού , ξενόγλωσσοι τίτλοι ελληνικών κατά τα άλλα εφημερίδων , τα περισσότερα που βλέπουμε ή αισθανόμαστε καθημερινά γύρω μας είναι ξένα .
Ξεχάσαμε γεύσεις και μυρωδιές του τόπου μας , των προϊόντων με το DNA των οποίων είμαστε δεμένοι από γεννησιμιού μας .
Υιοθετήσαμε ξενόφερτους τρόπους διατροφής – φαστφουντάδικα , πιτσαρίες , σπαγετερίες κλπ αμφιβόλου ποιότητας , πλούσια σε λιπαρά , βελτιωτικά γεύσης και καρυκεύματα .

Η πρόταση της Ομάδας πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης είναι στροφή στα ντόπια και ποιοτικά και ασφαλή και ονομαστά προϊόντα .

Ξέρουμε όλοι μας ότι τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα δεν μπορούν – δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπουν στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης ,που τα ισοπέδωσε όλα .
Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν , στους δικούς μας ανθρώπους .
Εμείς έχουμε τη μεγάλη ευθύνη της προστασίας τους , της ανάδειξής και της σωστής διαχείρισής τους .

Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας , μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ιδιαίτερου και διαφορετικού που έχουμε καθώς του προτύπου της «μεσογειακής διατροφής»- που έχει αναγνωρισθεί σαν παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό .

Ποιος ο λόγος να εισάγουμε τόσα ξένα προϊόντα, όταν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας φτάνουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας;
Ποιος ο λόγος να αποδεχόμαστε τα «κόλπα» των πολυεθνικών που παίρνουν κοψοχρονιά αγροτικά προϊόντα της Ασίας και της Αφρικής, αφήνοντας ολόκληρους πληθυσμούς στην πείνα και να τα πουλούν στη χώρα μας έως και 500% ακριβότερα ακόμη και από άλλες χώρες της Ε.Ε. , φέρνοντας σε απίστευτα δύσκολη θέση τους Ελληνες αγρότες .

Οι καταναλωτές είναι καιρός να στραφούν στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ακόμη και σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουν καλύτερο έλεγχο στο τι τρώνε και πολύ καλύτερες τιμές.
Επιλέγοντας τα ντόπια ποιοτικά προϊόντα στηρίζουμε την οικονομία μας, στηρίζουμε τον αγροτικό μας τομέα που συνεισφέρει σήμερα πολλαπλασιαστικά στο ΑΕΠ σε ποσοστό 20%
Επιλέγοντας τα ντόπια ποιοτικά προϊόντα έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στην διατροφή μας, δεν χρυσοπληρώνουμε το κόστος των εισαγωγών και δεν ενισχύουμε τις πρακτικές αισχροκέρδειας των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών.
Επιλέγοντας το ντόπιο προϊόν επιλέγουμε το φρεσκότατο , λόγω της μικρής απόστασης από το χωράφι στο πιάτο , συνεπώς επιλέγουμε αυτό που επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον λόγω μεταφοράς από απόσταση , άρα αυτό που δεν συμβάλλει σχεδόν καθόλου στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής .
Επιλέγοντας το ντόπιο προϊόν επιλέγουμε την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές και την αιμορραγία συναλλάγματος .
Όμως και ο ντόπιος παραγωγός πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο θέμα της παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων και στη διαμόρφωση λογικότερων τιμών και σε θέματα σύγχρονης οργάνωσης της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων του .
Το βιώσιμο μέλλον απαιτεί προσανατολισμό στην παραγωγή τροφίμων και όχι πρώτων υλών
Το κέρδος είναι στην προστιθέμενη αξία και όχι στην πρώτη ύλη .

Λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας , πιστεύουμε ότι με το ΤΣΠ μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας , μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία .
ΟΙ προσπάθειές μας συνεχίζονται , όποιος ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις και θέλει να συμβάλλει , μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα .

Κομοτηνή 16.06.2010


Πληροφορίες
Τηλ. 2531022121
2531082019 Μπούντας Κώστας
6974336775
Fax 2531022121
email kdkom@otenet.gr

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Aπό το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής ανακοινώνεται ότι στις 1,2 και 3 Ιουνίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις μας , ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων σε θέματα βασιλοτροφίας ,αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών καθώς και επίκαιρων μελισσοκομικών χειρισμών .


Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα
2531022121 - 2531082019 - 69744336775 όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες .


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΟΥ«ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

AΓΓΕΛΙΑ

σας ενημερώνουμε ότι η A CERT Α.Ε. ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με Επιθεωρητές Βιολογικής Γεωργίας για τους νομούς Δράμας και Έβρου.

Αναλυτικά τα απαραίτητα προσόντα για τους παραπάνω επιθεωρητές είναι τα ακόλουθα:

1. Πτυχίο Ανωτάτης ή Ανώτερης εκπαίδευσης σε ειδικότητα γεωπόνου.

2. Δύο χρόνια επαγγελματική εμπειρία στο χώρο.

3. Γνώση του Κανονισμού (ΕΚ) 834/2007.

4. Γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο επικοινωνίας.

5. Άδεια οδήγησης.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το βιογραφικό τους στο info@a-cert.org.



Απόστολος Βρεττός

Διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων

a Cert Α.Ε

Τήλου 2, 54638 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310210777, Fax. 2310210417